teatar

Ponovo radi pozorište Le Studio: U opuštenoj atmosferi na skrivenom mestu kreće sa muzičkim programom

0

Le Studio posle šest meseci pauze ponovo otvara svoja vrata, ali na novoj lokaciji - u napuštenom industrijskom kraju Viline vode koji polako postaje novi centar dešavanja.

foto: Ivana Čutura
foto: Ivana Čutura

Od sad ćete predstave ovog pozorišta gledati na većoj sceni u bivšoj zgradi PIK Vrbas, Poenkareova 26. Tokom juna slavimo useljenje u novi prostor (2. jun), kao i pokretanje muzičkog programa Le Studija - Late night show, koji otvara koncert Kralja Čačka 3. juna. Vikend nakon toga, 09. juna održaće se Tom Waits and Nick Cave night sa bendovima Rain dogs i Cave dogs.

 

Publika koja je već upoznata sa ovim pozorištem zna da je ono do sada radilo u jednom neobičnom potkrovlju u Venizelosovoj 42. I ovog puta Le Studio je skriven, ali na još neočekivanijem mestu. Ulaz označavaju samo karnevalske zastavice na kojima piše teatar. Penjete se uz stepenice koje podsećaju na sve osim na predvorje pozorišta i među hladnim betonskim hodnicima iznenadiće vas topao i intiman prostor pozorišta.

 

Novi, veći prostor pruža mogućnost za unapređenje postojećeg repertoara, ali i za istraživanje novih načina izvođenja i bavljenja pozorištem. Zadržana je kućna atmosfera koja je posetiocima već poznata i koja stimuliše neposrednost u odnosu publike i glumaca, kao i brisanje jasnih granica gledališta i scene. Nakon svake predstave veče se nastavlja u opuštenoj atmosferi gde je moguće razgovarati sa umetničkim timom, dati im mišljenja i kritike.

 

Le Studio su osnovali francuski reditelj Žan Batist Demarinji i scenografkinja Sanja Maljković sa grupom mladih pozorišnih umetnika u februaru 2013. godine kao nezavisno pozorište sa redovnim repertoarom. Vrlo brzo su se oko ove grupe okupili i drugi umetnici i publika, tako da je pozorište raslo, ostvarilo 9 premijera, i održavalo redovan repertoar 4 godine sa 2 ili 3 izvođenja nedeljno pred oko 40-ak ljudi.

 

Specifičnost ovog pozorišta leži u intimnoj atmosferi, u kojoj se briše granica između publike i pozorišta. Imaćete pre osećaj da ste u omiljenom baru, dok se uz opuštenu atmosferu, zavaljeni u fotelju, pripremate za početak predstave koja se odvija na metar, dva ispred vas. Ili posle, kad umesto da odete sa svojim utiscima kući, provedete sate razgovarajući sa glumcima, rediteljem, scenografom o predstavi i mnogim drugim temama.

 

Ovo pozorište je zaista nezavisno, što omogućava veliku slobodu: u izboru saradnika, tema, načina rada i sl. i to je on što se oseća na svakom koraku. “Naša sredstva su improvizovana, ali naši ciljevi i stav su profesionalni, sa kvalitetnom produkcijom u okviru malog budžeta”, poručuju nam iz Le Studija.

 

Repertoar za jun:

 

02.06.2017. 21h House warming party - žurka otvaranja

03.06.2017. 21h koncert Kralj Čačka

09.06.2017. Tom Waits and Nick Cave night - koncert Rain Dogs i Cave dogs

 

10.06.2017. Surprise party

 

House-warming party – 02.06.2017. od 21h

 

Koncert Kralj Čačka – 03.06.2017. u 21h

 

Kralj Čačka jeste nekrunisani vladar muzike koju je teško svrstati u neku kategoriju. Istina je da se pojavljuje u bljeskovima i svakim novim izvođenjem iznenadi time koliko je muzika u stvari i iskljucivo pitanje ljubavi i emocija. Njegova inspiracija leži u onom, za mnoge, savršenom skrovištu: između najdubljih emocija i umetnosti sviranja, izmedu noći u zadimljenom baru i jutra koje menja sve, izmedu muzike putujućih trubadura i tananih jazz melodija. Iz tog skrovišta Kralj Čačka izlazi na glavnu ulicu i vodi nas sa sobom na put oko sveta. Za one koji vole reference, muzika Kralja Čačka predstavlja mešavinu džeza, rokenrola i šansona, a nije mali broj onih koji ga nazivaju "srpskim Tomom Vejtsom".

 

Tom Waits and Nick Cave concert night – 09.06.2017. u 21h

 

Ovo će biti noć muzičkog razgovora Tom Waits-a i Nick Cave-a. U zadimljenoj atmosferi “late night show” programa Le Studija, bendovi Rain Dogs i Cave dogs će vas odvesti u “Little Trip To Heaven”.

Rain dogs su jedini Tom Waits tribute bend u regionu, koji uz hrapavi vokal Nenada Vasića i magičnu izvedbu osmočlanog sastava na nekoliko sati transportuje publiku iz beogradskog pozorišta u zadimljeni džez klub u Njujorku. Cave Dogs čini sedmoro muzicara koji na autentičan način prenose svu strast i melanholiju muzike genijalnog Nick Cave-a. Na njihovim koncertima, publika ima priliku da doživi kompletan opus ovog nesvakidašnjeg australijskog muzicara, od najvecih hitova i romanticnih balada Bad Seeds-a do žestokih numera Grinderman-a.

 

makonda-tracker