velika čast

Ljubica Vraneš je nova Karmen

0

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u subotu, 27.maja (19.00) biće izvedena opera Žorža Bizea „KARMEN“. U naslovnoj ulozi prvi put publika će čuti mecosoprana Ljubicu Vraneš. Dirigent Ana Zorana Brajović.

foto: Vicencio
foto: Vicencio

Tenor Dejan Maksimović tumačiće rolu narednika Don Hozea, sopran Aleksandra Stamenković biće Mikaela, a toreador Eskamiljo, bariton Nebojša Babić.

U ansamblu su i Ivanka Raković Krstonošić (Fraskita), Darko Đorđević (Remendado), Pavle Žarkov (Dankairo), Miroslav Markovski (Morales), Vuk Matić (Zuniga) i Ivana Živadinović koja će debitovati u ulozi Mercedes.

Učestvuju Orkestar, Hor i baletski ansambl Narodnog pozorišta i Dečiji hor „Horislavci“.

Scenograf Geroslav Zarić, a kostimograf Katarina Grčić Nikolić.
 

foto: Vicencio


Bradić je izmestio radnju u vreme građanskog rata u Španiji, a posebna atmosfera dobila se angažovanjem dela ansambla Baleta, korišćenjem nekih tradicionalnih borbi koje se uvek vezuju za "Karmen”, kao i ubacivanjem elemenata flamenko muzike.

Ljibica Vraneš, diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof.Radmile Bakočević,u čijoj klasi je i magistrirala.

Dobitnik je prve nagrade, kao i nagrade za najboljeg mecosoprana na takmičenju "Nikola Cvejić" koju joj je dodelila prof.Biserka Cvejić.

Takođe, osvojila je i prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju "Petar Konjović".

foto: Vicencio


Bila je član ansambla Operskog studija Narodnog pozorišta koji je vodio prof.Nikola Kitanovski,a potom i u Operskom studiju "Borislav Popović" koji su vodili prof.Radmila Bakočević i maestro Dejan Savić.

Nastupala je na koncertima "Put ka Belkantu" kao i mnogim koncertima u Beogradu i širom naše zemlje.

Ulogom Fenene u Verdijevoj operi "Nabuko" debitovala je u Temišvarskoj operi u Rumuniji.

makonda-tracker