ne propustite

Opera Madam Baterflaj: Jedna od najizvođenijih opera i pred domaćom publikom

0

Ljubitelji opere uživaće u popularnoj Madam Baterflaj antičkog teatra Taormina u sredu, 24.maja u 19h na velikom platnu bioskopa Fontana.

foto: Domenick Giliberto
foto: Domenick Giliberto


Sagrađen u južnoj Italiji, na Siciliji, antički teatar Taormina je drugi najveći antički teatar u Italiji, i često se koristi za operska izvođenja. Madam Baterflaj jedna je od najizvođenijih opera, pritom atraktivna po tematici, prostoru i kulturi u kojoj se radnja dešava.

Libreto opere Madam Baterflaj antičkog teatra Taormina, jedan je od retkih primera u istoriji opere gde je tekst unapređen u odnosu na izvorni. Dimenzije opere, izgrađeni likovi, tok raspleta, prelepi stihovi i dijalozi Đuzepea Đakoza u sprezi sa jakim Pučinijevim muzičkim izrazom, čine da opera Madam Baterflaj stvara jak intiman efekat, ukazujući na opasnosti pogrešne ljubavi.

 

foto: Domenick Giliberto

 

Ova opera je protkana izvanredno stilizovanim elementima japanskog folklora, koji Pučinijevoj partituri daju posebnu draž. Radnja se odvija u japanskom gradu Nagasakiju početkom 20.veka. Mladi poručnik američke mornarice po imenu Pinkerton ženi se petnaestogodišnjom japankom Čo Čo San. Nakon povratka mladog poručnika u Ameriku, nevesta, sada poznata i kao Madam Baterflaj sa detetom živi u siromaštvu i pored novca koji joj muž šalje. Nakon tri godine, Pinkerton dolazi kod Madam Baterflaj, ali sa svojom novom ženom iz Amerike sa namerom da uzme dete i odvede ga sa sobom....

 

foto: Domenick Giliberto



Reditelj ove opere u tri čina je Enriko Kastiljone, dok uloge tumače Hye Myung Kang, Zoran Todorović, Ning Liang i Davide Damiani.

makonda-tracker