narodno pozorište

Balet Uspavana lepotica uz dirigentsku palicu Jakopa Sipare Di Peskaserolija

0

U četvrtak, 25. maja na Velikoj sceni (19.30) biće izveden balet P.I.Čajkovskog Uspavana lepotica u koreografiji i režiji Vladimira Logunova, kojom će dirigovati gost iz Italije Jakopo Sipari di Peskaseroli, koji je u januaru dirigovao izvođenjem baleta „Krcko Oraščić“ .

foto: Promo
foto: Promo


U glavnim ulogama su Teodora Spasić kao princeza Aurora i Miloš Marjan kao princ Dezire. Učestvuje celokupni ansambl Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu. Scenograf je Boris Maksimović, kostimograf Božana Jovanović. Libreto, prema bajci Šarla Peroa, napisali su Ivan Vsevološki i Marius Petipa.


Predstava je premijerno izvedena 23. maja 1996. godine.


Jakopo Sipari di Peskaseroli je rođen 1985. godine. Smatraju ga jednim od najizražajnijih dirigenata njegove generacije, a danas je umetnički direktor Međunarodnog letnjeg festivala u Taljakocu (Italija), glavni dirigent Fondacije „Festival Pučinijano“, najvažnijeg evropskog lirskog festivala.

 

Kao gostujući dirigent je nastupao sa Nacionalnim simfonijskim orkestrom Ukrajine, Simfonijskim orkestrom RTS-a, Filharmonijskim orkestrom Beneventa, Simfonijskim orkestrom „Pučinijana“, Simfonijskim orkestrom „Operski festival Pompeja“, Simfonijskim orkestrom „Operski festival Belini“, Simfonijskim orkestrom „Operski festival Taormina“, Simfonijskim orkestrom „Festival Euromediteraneo“. 

foto: Promo

 

Zatim, nastupao je i sa  Horom Rimske opere, Horom „Arkum“, Sicilijanskim lirskim horom, Lirskim horom „Đuzepe Verdi“ i Internacionalnim operskim horom; čime je ostvario zavidnu muzičku produkciju i zahvaljujući tome je postao dobitnik brojnih nagrada.


Studirao je klavir, kompoziciju i pevanje, a diplomirao je na Konzervatorijumu „A. Kasela“ u L'Akvili. 
Njegove nastupe uvek podržavaju najvažnije institucije Italije i Evrope.

makonda-tracker