San letnje noći u Novosadskom pozorištu /Ujvideki szinhaz

Čuveni Šekspirov komad, vrcavo snovideći, lascivno razigrani San letnje noći, premijerno se igra u Novosadskom pozorištu/Ujvideki szinhaz 15. juna od 19 sati. Kao plesna predstava, bez ijedne jedine izgovorene reči.
0
1 / 8

Na propitivanje, zašto je Šekspiru ukinuo reči, reditelj Zoltan Puškaš kaže da je hteo da ispriča priču o svetu bez ljubavi, u kojem je ukinuto sve što nije za kupiti:

- Sve se kupuje i prodaje… Nema čak ni seksa, i on se pretvorio u robu i trgovinu... Probali smo da napravimo predstavu o tome kako je, ipak, moguće i drugačije, da mi sami možemo i moramo da budemo drugačiji.

U predstavi igra 16 glumaca ovog teatra. Puka igra Emina Elor, Tezeja i Oberona Šandor Laslo, Hipolitu i Titaniju Livia Banka, Demetar je Ištvan Kereši, Lisandera igra Zoltan Širmer, Hermiju-Julia Kokrehel dok je Helena - Gabriela Crnković. Među ostalim glumcima su i dva ovogodišnja laureata Sterijine nagrade za glumu - Andrea Jankovič i Aron Balaž. Koregrafi ovog fantazmagoričnog plesnog spektakla su: dvostruki svetski prvak u stepu Laslo Bobiš, svetski poznati plesač i koreograf tanga Laslo Budai, te Ildiko Đeneš (Sterijina nagrada za koreografiju u predstavi Roki horor šou). Muziku je komponovao argentinski muzičar Andres Mariano Ortega a kostimi su delo Nore Čelenji. Ovim, drugim Šekspirom u ovoj sezoni, Novosadsko pozorište zatvara tekuću pozorišnu sezonu. Odmah potom putuju u Kišvardu, na tamošnji festival, gde u zvaničnoj konkurenciji igraju Madačevu Čovekovu tragediju.

makonda-tracker