ambijentalna predstava

Običan čovek doveden do elementarne opstrukcije zdravog razuma: Prometejev put

0
Prema drami makedonskog pisca Dejana Dukovskog (pozorišnoj i filmskoj publici u Srbiji poznatog po komadima "Bure baruta", "Mamu mu... ko je prvi počeo..."), predstavu "Prometejev put" režirao je Milan Nešković (dobitnik nagrade "Ljubomir Draškić Muci" za režiju komada "Bela kafa" u Narodnom pozorištu u Beogradu i jedan od najangažovanijih mladih pozorišnih reditelja).
foto: Promo
foto: Promo

Nekoliko lokacija uzbudljivog dorćolskog dvorišta čini kulise ove pokretne predstave, čija je premijera bila u septembru prošle godine. Zanimljivo je i da izvođenje diktiraju vremenski uslovi – budući da se veći deo predstave igra na otvorenom.

 

Uloge: Slobodan Beštić, Cvijeta Mesić, Tamara Krcunović, Vanja Ejdus, Milan Čučilović, Vladimir Aleksić, Aleksandar Srećković i Vaja Dujović.

 

Pisac o komadu

Junak drame je čovek koji u jednom trenutku krene sam protiv sistema da ispravlja nepravdu, da menja stvari nabolje. To je savremena priča koja je prepoznatljiva svuda. Jedna utopijska melodrama o mogućem Hamletu koji umesto da razmišlja - deluje...

 

I taj junak suočen sa problemima postaje na neki način heroj, ali heroj čije su ruke krvave i koji je i sam postao deo zla protiv kojeg se bori. Običan čovek doveden do elementarne opstrukcije zdravog razuma. Ili nepostojeći duh sa sekirom koji kao vihor revolucije kidiše na glavu režima", Dejan Dukovski.

Reditelj o predstavi

...U njoj čak ima i aluzija na antičkog Prometeja koji donosi vatru ljudima pa zato završava okovan, osuđen od bogova da mu večno gavran kljuca jetru. I to zna svaki čovek koji se uhvati u koštac sa sistemom pa zato to ni ne radi, zato što će neko da ga osudi na okove i gavrana – i to možda u najboljem mogućem epilogu te situacije...

 

Glavni lik je šekspirolog, ima familiju, sistem mu oduzima kuću i on, želeći da ih spreči, postaje ubica. Ja od njega pravim savremenog teroristu. Kad se kaže "terorista", to znači zločin nad nevinima. Junak naše predstave će poštedeti nevine, a uradiće ono što niko od nas ne sme, neće i ne ume." (Vreme, 15. septembar 2016. godine)

foto: Promo

"Prometejev put", Dorćol Platz, 23. i 24. maja 2017. godine u 21 sat.

makonda-tracker