21. maja

U Zvezdara teatru: Beogradska premijera predstave Ministarstvo izbavljenja

0
Beogradska premijera predstave "Ministarstvo izbavljenja" odigraće se u Zvezdara teatru u nedelju 21. maja 2017. godine u 19:30 časova.
foto: Promo
foto: Promo

"Ministarstvo izbavljenja" je intrigantni dramski komad poznatog irskog savremenog pisca Konala Morisona i on do sada nije bio izvođen u domaćem pozorišnom repertoaru. Tekst drame "Ministarstvo izbavljenja" u prevodu Đorđa Krivokapića, inače i dramaturga ove postavke, objavio je Nolit 2010. godine.

 

Reditelj prvog postavljanje ove drame u Srbiji u izvođenju glumaca ansambla Narodnog pozorišta u Prištini je Irkinja Luiza Safi, dugogodišnja saradnica Konala Morisona.

 

Premijeri predstave prisustvovaće i autor teksta Konal Morison kao i rediteljka ove postavke Luiza Sanfi. Prethodno će biti zakazana konferencija za novinare.

 

Ispod površinskog sloja priče u kojem se dva urbana, intelektualno nastrojena sredovečna bračna para okupljaju kako bi uz pomoć katoličkog sveštenika izvršila egzorcizam u kući navodno zaposednutoj duhom koju su nedavno kupili jedni od drugih, otkriva se zapravo njen suštinski sadržaj: potraga za svrhom i smislom življenja, odnos dobra i zla, pitanja poljuljane vere u Boga i religijskih odgovora na egzistencijalne dileme, odnos crkve i stvarnosti, sučeljavanja vaspitanja i tradicije prema savremenom životu… Ovi pravi demoni isplivavaju u katarzičnom razgovoru u kojem se otvaraju i brojne druge teme i koji podstiče njihovo dubinsko preispitivanje.

makonda-tracker