Metamorfoze u JDP-u

Na Velikoj sceni Ljuba Tadić JDP-a 9. juna premijerno se igra predstava Metamorfoze reditelja Aleksandra Popovskog
0
1 / 3 Foto: Promo

Makedonski reditelj Aleksandar Popovski, poznat je publici širom Balkana, a u JDP-u je prošle godine postavio gledanu predstavu Kandid ili Optimizam. Ove sezone bavi se kapitalnim spevom Publija Ovidija Nazona Metamorfoze, koji je baziran na antičkim mitovima i legendama. Popovski je ovo delo već postavljao na scenu u Gracu, u teatru KUG, kada je potpisao i adaptaciju i dramatizaciju, za koje je u JDP-u bila zadužena Jelena Mijović.

- Metamorfoze su leksikon svih mitova o nastanku sveta. Kad pročitaš, shvatiš koliko se malo ljudski rod promenio. Koliko se malo on promenio u svom karakteru. Tehnološki se on razvija, ali suštinski tu smo gde smo. Ništa novo. U Metamorfozama možeš da nađeš ono što je za nas veliki problem, koga se mi ovde strašno bojimo, a kod Ovidija vidiš da je to normalno – to su metamorfoze. Metamorfoze su normalna stanja. Metamorfoze su preobražaj od jednog tela u drugo, u treće. Mi se trudimo da sve fiksiramo, da stvari postanu stabilne, nepromenljive, zauvek date jer smo samo tako sigurni u njih. Brak, posao, uspeh, neuspeh. Samo mi reci da li je uspeh, ili neuspeh, nemoj da mi muljaš! A Ovidije govori nešto drugo: sve je metamorfoza. Ništa nije zauvek dato. Sutra možeš da se pretvoriš u reku, a drvo da postane kamen. To je u nama. Metamorfoze su naše prirodno stanje i kad to osvestimo biće nam mnogo lakše - smatra Aleksandar Popovski.

U predstavi čije su reprize 11, 12. i 24. juna igraju Nebojša Glogovac, Tamara Vučković, Nikola Đuričko, Jelena Đokić, Goran Šušljik, Nada Šargin, Radovan Vujović, Marija Vicković, kao i igrači Dalija Aćin, Luka Lukić, Ana Dubljević, Darko Bursać.

makonda-tracker