Bitef teatar: En-Knap groupe i premijera Pustinje 2010

0
Posetice Bitef teatra četvrtog juna od 20 časova očekuje gostovanje En-Knap groupe iz Ljubljane povodom projekta 10 Minuta Istočno a šestog juna na premijera predstave Pustinja 2010 Ister teatra.

10 minuta istočno je projekat koji u svoje središte postavlja pitanja o fluidnosti i protoku vremena. Autori predstave su koreografi i reditelji  László Hudi, Matjaž Farič, Edward Clug, Snježana Abramović -  Milković i Iztok Kovač. Umetnici iz zemalja koje su nekada činile gvozdenu zavesu: Hrvatska, Mađarska, Rumunija i Slovenija. Autori su odabrali desetominutnu vremensku deonicu kako bi objasnili poimanje vremena kao kategorije, individualno ali i kolektivno. Rezultat je omnibus priča šarenolika vremenska mapa koja dočarava njihove štampane medije i razmišljanja o ovoj dimenziji. Projekcija plesnih filmova održaće se dan ranije, trećeg juna u 20 časova.

Ister teatar je 2000 godine, premijerno, na 12. rođendan Bitef teatra u Bitef teatru, odigrao predstavu Pustinja, koja se bavila unutrašnjim preispitivanjima, ljudi kao duhovnih bića, posle mračnog perioda naše istorije i surove stvarnosti koja nas je okruživala. Pustinja 2010 je neka vrsta omaža predstavi Pustinja 2000 koja je zapravo idejno uporište i inspiracija za stvaranje nove predstave tj. Pustinja 2010, u smislu da postavlja slična pitanja i bavi se sličnim temama, deset godina kasnije, da bi, verovatno, dobila iste odgovore. Predstavaće će premijerno biti prikazana u nedelju šestog juna od 20 časova.

makonda-tracker