a da li ste spremni?!

Da li znate koliko je retka pojava u stvaralaštvu dokumentarnog i nekomercijalnog teatra proslavljanje 100. izvođenja?

0
Predstava Muškarčine večeras, 25. aprila u Bitef teatru od 20.00 časova, obeležava svoje jubilarno 100. izvođenje
foto: Promo
foto: Promo

Ovim povodom Reflektor teatar okuplja 100 uspešnih i ostvarenih muškaraca u Srbiji danas i tako želi da pošalje poruku poruku o važnosti promocije pozitivnih vrednosti i značaju koji kultura ima u edukaciji građana. Prepoznavanjem jedinstvenog pristupa koji Reflektor teatar ima u umetničkom tretmanu najznačajnijih tema zajednice, ovim događajem se daje na značaju prisutnosti teatra u životima mladih ljudi.

foto: Promo

Predstava Muškarčine je svoju premijeru imala u novembru 2012. godine i do sada je izvedena 99 puta u 9 zemalja i 35 gradova. Do sada prešla 23.832 km, što je 1.87035 prečnika Zemlje, tj. 16% do Meseca.

Predstava Muškarčine u režiji Milene Bogavac i Vojislava Arsića, odgovara na pitanja šta znači biti pravi muškarac u Srbiji danas i šta uopšte predstavlja muškost. Ko-autori i izvođači su: Alek Surtov, Đorđe Živadinović Grgur, Jovan Zdravković, Marko Panajotović, Nikola Pavlović, Rastko Vujisić i Uroš Novović.

foto: Promo

U želji da se uklope u socijalno prihvatljive matrice rodnog ponašanja, mladi muškarci rade mnoge stvari koje su štetne po njihovo fizičko ali i psihičko zdravlje. Društvo od njih očekuje da svoju muškost dokažu pokazivanjem snage, odlučnosti, hrabrosti, borbenosti i srčanosti, koja ih često uvodi u destrukciju i autodestrukciju. Vaspitani u kulturi u kojoj se muško pokazivanje emocija smatra za znak slabosti, mladi muškarci svoje emocije potiskuju i preinačuju u destruktivne oblike ponašanja.

foto: Promo

Ova predstava ima za cilj da ukaže na taj problem, ali i da dokumentuje priču generacije rođene u toku ratova na Balkanu, generacije čiji je sistem vrednosti formiran u tranziciji te je, shodno tome, konfuzan i nedovoljno čvrst.

foto: Promo

Pratite društvene mreže i sajt Reflektor teatar, saznajte ko su pravi muškarci iz javnog života u Srbiji. Muškarci koji su uzori današnjim mladićim, svojim delovanjem u oblasti kulture, sporta, obrazovanja i poslovanja, šalju poruku o pozitivnim vrednostima i koji su podržali događaj 100 za 100 su: Robert Čoban, Vlatko Sekulović, Boris Trivan, Ivan Lalić, Marko Šelić Marčelo, Branko Rosić, Branislav Trifunović, Rambo Amadeus, Vuk Vučkovič, Aleksandar Gatalica, Marko Somborac, Bojan Gluvajić, Lazar Džamić, Srđan Vuk Stankov, Milojko Božović, Milan Lane Jovanović, Aleksandar Simić, Vladan Slavković, Dušan Jovanović, Marko Lekić, Predrag Rajković i mnogi drugi.

foto: Promo

Na sajtu Reflektor teatra i društvenim mrežama možete pronaći odgovore pravih muškaraca u Srbiji danas na pitanje kako postati i ostati pravi muškarac i njihove savete za mladiće i dečake, koji danas odrastaju u ovom društvu.

 

Reflektor teatar je nezavisna omladinska pozorišna produkcija, koja stvara i razvija se bez institucionalne i stalne finansijske podrške. Osnovna ideja našeg rada je stvaranje pozorišne zajednice i inovativnih produkcijskih rešenja, koja bi omogućila da publika uživa u edukativnim i savremenim pozorišnim sadržajima, a mladim autorima, glumcima i glumicama da dobiju priliku da dostojanstveno prezentuju svoj rad.

makonda-tracker