Vudu Popaj u predstavi Rika u bloku

0
Komad Rika u bloku rađen je po motivima čuvene antifašističke drame Ežena Joneska Nosorog, a premijerno će biti izveden 31. maja u 20 časova u sali Novobeogradske kulturne mreže u bloku 45
foto: Vladimir Šporčić
foto: Vladimir Šporčić

Kritika globalnog društva prikazana kroz metaforu pretvaranja svih ljudskih vrednosti u vrednosti nosoroga (debelokošca), namenjena je tinejdžerima. Radnja predstave smeštena je u novobeogradskim blokovima, a tekst prilagođen mladima i uz mnogo dobre muzike, u izvođenju Vudu Popaja, nudi i moguću alternativu (literaturu, muziku, pozorište) kao polazište za otpor nosorogizmu u svim oblicima.

Glavni junak Marko odbija da se priključi krdu kome su pristupili njegovi roditelji, nastavnici, drugovi iz bloka, pa čak i devojka u koju je zaljubljen. On se ne bori protiv nosoroga njihovim sredstvima, jer duboko veruje u pobedu samo ako ostane veran ljudskosti. Veruje da je čovek iznad kratkovidog debelokošca, koji gazi sve na putu do cilja.

Predstavu je režirao Nenad Purić, a uloge tumače Rade Ćosić, Slobodanka Latinović, Novak Simić, Andrijana Tasić, Vladimir Tešović, Nemanja Oliverić i Radenko Stojanović, poznatiji kao Vudu Popaj.

Prvo izvođenje predstave označiće i premijerno podizanje zavese u Novobeogradskoj kulturnoj mreži, koja je osnovana sa ciljem da pozorište i kulturu približi svojim stanovnicima, ne samo u geografskom smislu, već i odabirom tema. Posle predstave biće organizovan koktel na kome će nastupiti Vudu Popaj.

makonda-tracker