ljubav je to

Deca ga vole decenijama: Ljubivoje Ršumović na spektakularan način proslavio 60 godina rada! (FOTO)

0
Uz podršku dečijeg hora i prijatelja napravio veče za pamećenje....
foto: Promo
foto: Promo

Ljubivoje Ršumović, tvorac neprocenjivih dela za decu, u petak je u punoj i raspevanoj sali „Donka Špiček“ Dečjeg kulturnog centra Beograd, zajedno sa svojim prijateljima, proslavio 60 godina rada.

foto: Promo

Mališani iz deset osnovnih škola imali su prilike da čuju stihove, šaljive priče, ali i najlepše Ršumovićeve pesme koje su obojili muzikom naši eminentni kompozitori kao što su Aleksandar Korać, Rade Radivojević, Minja Subota i Leontina Vukomanović.

 

Uz muzičku podršku Hora DKCB i Hora Čarolija pesme su otpevali njegovi prijatelji i poštovaoci: Biljana Krstić, Ivana Peters, Inspektor Blaža, Aleksandar Šapić, Zorana Pavić, Viktor Savić, Boda Ninković, Leontina Vukomanović, Irina Arsenijević i Borka Tomović.

foto: Promo

Kao svoju najveću inspiraciju pesnik je na sceni predstavio svoje unuke Nađu, Vida, Aleksu i Marinu po kojima su i same knjige dobile svoje naslove. Program je vodio Minja Subota, predsednik Upravnog odbora DKCB.

 

Rođen u mestu Ljubiš, nadomak Zlatibora, Ljubivoje je svoje školovanje započeo u rodnom mestu, a zatim nastavio u Čajetini, Užicu i Beogradu gde je diplomirao na Filološkom fakultetu – odsek komparativna književnost. Pod uticajem Duška Radovića, kog je upoznao po dolasku u Beograd, Ljubivoje počinje da stvara poeziju za decu. Gotovo da ne postoji dete koje nije raslo uz njegove pesmice i sa osmehom ih u starijem dobu pevalo svojoj deci. Objavio je preko devedeset knjiga, uglavnom za decu.

foto: Promo

Izdavačka kuća Laguna je sa velikim zadovoljstvom objavila brojne knjige Ljubivoja Ršumovića među kojima su: „Tri čvora na trepavici“, „Vid iz Talambasa“, „Ma šta mi reče“, „Još nam samo ale fale“, „Nevidljiva ptica“, „Clairvoyant Tales“, „Vidovite priče“, „Zauvari“, „Ujdurme i zvrčke iz antičke Grčke“, „Sunčanje na mesečini“...

 

Dobitnik je brojnih nagrada za književnost, među kojima su Nagrada Zmajevih dečjih igara, Neven, Brankova nagrada i Zlatni ključić.

makonda-tracker