Životinjsko carstvo u Narodnom pozorištu

Na sceni Raša Plaović u Narodnom pozorištu 22. maja biće održana premijera komada Životinjsko carstvo, jednog od najigranijih savremenih nemačkih autora Rolanda Šimelfeniga, u režiji Ksenije Krnajski.
0
1 / 7 Foto: Promo

Grupa glumaca nalazi se na životnoj prekretnici jer se mjuzikl Životinjsko carstvo u kome su šest godina igrali životinje skida sa repertoara. Dobijaju informaciju da će se u pozorištu postaviti novi komad nagrađenog pisca u kojem su glavni likovi prehrambreni proizvodi poput jaja na oko i flaše kečapa. Time metaforično glumci iz zatvorenog pozorišnog zverinjaka, u kome su odnosi formirani po principima moći, bivaju bačeni u jedan egzistencijalni vakuum prepun neizvesnosti, ali sa jasnim krajnjim ciljem da se u društvu konzumerizma sve, pa i oni sami, svodi na proizvod. Jedan sistem vrednosti biće zamenjen drugim, čime se još jednom potvrđuje da je pozorište idealno za parabolu o kraju jedne epohe. U predstavi igraju Miloš Đorđević, Gojko Baletić, Zlatija Ivanović, Anastasia Mandić, Aleksandar Srećković i Boris Pingović. Scenograf je Siniša Ilić, kostimografkinja Bojana Nikitović, kompozitor Vladimir Petričević, a koreografkinja Milica Cerović.

- Ovo je jedna tužna komedija. Nežna i oštra u isto vreme. Likovi su ljudi, životinje, predmeti, naizmenično… Ona tanano razotkriva međuljudske odnose iza kulisa, a bespoštedno ih poentira scenama predstave koja se ispred kulisa odigrava. Glavni junaci tog šoua su lav, zebra, , antilopa, marabou i mungos. Kasnije im se pridružuje i nagrađeni pisac-reditelj, Kris, čija se vizija savremene umetnosti, kao i života, značajno razlikuje od svega što ovi glumci u svom mikrokosmosu žive – kaže rediteljka Ksenija Krnajski.

makonda-tracker