opera

Nakon duže pauze ponovo na repertoaru: Don Karlos donosi jedno veliko iznenađenje!

0
Na Velikoj sceni Narodnog pozorišza nakon pauze od dve godine, ponovo će, od 19. aprila (19,00), biti uvrštena opera „Don Karlos“ Đuzepa Verdija, pod upravom gosta iz Zagreba, hrvatskog dirigenta značajne međunarodne reputacije, maestra Nikše Bareze, u naslovnoj roli debitovaće tenor Janko Sinadinović.
foto: Promo
foto: Promo

Bas Ivan Tomašev pevaće ulogu kralja Španije Filipa, njegovu suprugu Elizabetu tumačiće sopran Jasmina Trumbetaš Petrović, mecosopran Dragana del Monako nastupiće u roli španske plemkinje Eboli, bariton Miodrag D. Jovanović biće španski plemić Rodrigo, a bas Nenad Jakovljević Veliki inkvizitor.
U podeli su i Vuk Matić (Fratar), Dragana Tomić (Tebaldo), Mirjana Begenišić (Glas sa neba), Slobodan Živković (Grof Lerma) i Igor Matvejev (Kraljevski herald).


Učestvuju: Orkestar, Hor i Balet Narodnog pozorišta u Beogradu..


Režiju Mladena Sabljića (njegova poslednja režija koja je na repertoaru Narodnog pozorišta) obnovila je Ivana Dragutinović Maričić.
Scenograf Vladimir Marenić. Kostimograf Ljiljana Dragović. Koreograf Vladimir Logunov.


Verdijev „Don Karlos“, napisan po porudžbini Pariske opere, premijerno je izveden u francuskoj prestonici 1867. godine.


Predstava je poslednji put bila na repertoaru 13. maja 2015. godine
”Don Karlos”, poslednjih decenija nezaobilazni je deo repertoara ozbiljnih svetskih operskih kuća.


U Sabljićevoj režiji, predstava je premijerno izvedena 9. oktobra 1992. godine.


Dva puta je obnovnjen 18. februara 2006, a potom i 4. februara 2012. godine.

 

Nikša Bareza, rođen 1936. godine u Splitu, jedan je od najpriznatijih hrvatskih dirigenata, maestro koji je nastupao na svim meridijanima i pozornicama sveta, dugogodišnji šef Simfonijskog orkestra HRT-a, erudita, zaljubljenik u muzičku preciznost i puni zvuk i danas svaku partituru secira filozofijom i širokim poznavanjem umetnosti.


Dirigovanje je diplomirao 1959. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.
Kao veoma mlad dirigent, 1965. godine, postao je direktor Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i na toj funkciji je ostao do 1974. godine.
Potom je bio angažovan kao stalni dirigent opera u Cirihu, Sankt Peterburgu i Grazu, gde je bio i šef-dirigent tamošnje Filharmonije.


Stalni je gost-dirigent Hamburške opere, Bečke državne opere i milanske Skale, gde je prvi put nastupio 1991. dirigujući Vagnerovu operu "Parsifal".
Redovan je gost vodećih evropskih operskih kuća u Parizu, Berlinu, Minhenu, Frankfurtu, Drezdenu, Lajpcigu, Pragu, Bolonji, Firenci, Parmi, Oslu, Moskvi, Rigi, Minsku...


Već decenijama, s vodećim evropskim orkestrima učestvuje na raznim muzičkim festivalima.
Dobitnik je brojnih nagrada u Hrvatskoj i inostranstvu.
Od 2014. godine, ponovo je direktor Opere HNK-a iz Zagreba.

makonda-tracker