Gostovanje i beogradska premijera

U Bitef teatru: Proizvod, u kojem ONA nema NI JEDNU repliku! (FOTO)

0
Mark Rejvenhil se u ovom komadu na prvom mestu obračunava sa holivudskom industrijom. On razotkriva tendencioznu površnost prikazivanja suštinskih tema, poput savremenih ratnih sukoba i ljubavnih odnosa, u holivudskoj produkciji...
foto: Sanja Veljković
foto: Sanja Veljković




U Rejvenhilovoj drami "Proizvod", producent Džejms ubeđuje glumicu Oliviju da prihvati ulogu u njegovom novom filmu. Tokom jednočasovnog susreta – što je ujedno i vreme trajanja ove predstave, on joj detaljno prepričava radnju filma: to je o ljubavna veza između Engleskinje Ejmi, koja je zaposlena u reklamnom odeljenju velike telekomunikacione kompanije, i Muhameda, pripadnika Al Kaide, koji je poslat u London sa zadatkom da organizuje teroristički napad.


Rejvenhil se u ovom komadu na prvom mestu obračunava sa holivudskom industrijom. On razotkriva tendencioznu površnost prikazivanja suštinskih tema, poput savremenih ratnih sukoba i ljubavnih odnosa, u holivudskoj produkciji. Ruga se trivijalnosti zapleta i šablonskim dijalozima, vešto ih podražavajući.

foto: Sanja Veljković

Treba svakako pomenuti i da u ovom Rejvenhilovom komadu jedan od dva lika na sceni, glumica Olivija, nema ni jednu repliku! Aktuelnost komada čini "Proizvod" Marka Rejvenhila više nego adekvatnim štivom za scensko izvođenje na bilo kojoj svetskoj sceni, pa i kod nas. Događaji koje opisuje, ugao iz kojih ih posmatra, način na koji ih sagledava i sama neobičnost forme, preporuka su za ovaj inovativni komad u kojem će svako prepoznati vreme u kojem živimo.


Ivan Tomić

 

foto: Sanja Veljković

"Proizvod", Mark Rejvenhil, 7. april u 20 sati (Bitef teatar). Preveo Đorđe Krivokapić.


Autor projekta: Ivan Tomić


Kostimograf i scenograf: Katarina Grčić Nikolić


Kreativni producent: Milorad Jovanović


Igraju: Milena Predić i Ivan Tomić


Premijera: 22. mart 2017, Kulturni centar Pančeva

makonda-tracker