Gostovanje predstave Sardinija u Bitef teatru

U petak 21. maja u 20 časova u Bitef teatru gostuje pozorište Kostolanji Deze iz Subotice sa predstavom Sardinija u režiji Andraša Urbana
0
1 / 5 Foto: Edvard Molnar

Ova fragmentarna, apsurdna, filozofska drama sa elementima izrazito grotesknog, nadrealističkog humora, nastala prema savremenom tekstu pisca iz Sente, Ištvana Besedeša, selektovana je za Sterijino pozorje i prvi put se može videti na pozorišnoj sceni Beograda.

Radnja se dešava u zatvoru, pri čemu se prepliće nekoliko tokova: čeka se dolazak predsednika, pojavljuje se jedan Nepoznati za koga ostali likovi misle da je Mesija (a ispostaviće se da je pijani kormilar), priprema se pozorišna predstava… Ovi narativni tokovi daju okvire za pokretanje različitih diskusija – o smislu egzistencije, nevinosti, grehu, krivici, protoku vremena, telesnosti i duhovnosti, kažnjavanju, funkciji i estetici pozorišta, državnom sistemu, politici, vlasti..

 Rediteljsko čitanje Besedeševog teksta je specifično, a forma predstave je složena i nesvakidašnja, jer se višeznačno upotrebljava tehnologija (video-prenos, mikrofoni), što ima brojna značenja, na formalnom i na idejnom nivou. Ova vrsta izraza ruši temelje teatarskog pristupa koji podrazumeva stvaranje iluzije i identifikacije s likovima. Publika se namerno želi ostaviti delimično zbunjenom, kako bi aktivnije interpretirala i stvorila vlastite strukture značenja. Zbog zahteva za povećanu aktivnost gledalaca, u procesu tumačenja radnji na sceni, ovaj radikalan raskid s tradicionalnom dramskom linearnošću uključuje i određenu društveno-političku angažovanost.

U predstavi igraju: Akoš Buza, Arpad Mesaroš, Gabor Mesaroš, Robert Lenard, Imre-Elek Mikeš, Daniel Gomboš, Zalan Greguš, Zoltan Balint, Atila Uri, Andrea Erdelj, Marta Bereš i Zoltan Molnar. 

makonda-tracker