Dobri partnerski odnosi

Narodno pozorište u Beogradu i HNK iz Zagreba: Dva teatra koja krajem tekuće sezone potpisuju Protokol o saradnji

0
Na poziv svoje koleginice Dubravke Vrgoč, Intendanta HNK iz Zagreba, u hrvatskoj prestonici juče je boravio Dejan Savić, Upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu.
foto: Promo
foto: Promo

Dvoje rukovodilaca najvećih i najznačajnijih institucija kulture u svojim državama, tokom veoma konstruktivnog razgovora obavljenog u prostorijama HNK, kojem je prisustvovao i maestro Nikša Bareza, ugledni dirigent i direktor Opere, dogovorili su kao najvažniju pojedinost da dva teatra krajem tekuće sezone potpišu Protokol o saradnji, kojim će posle duže vremena institucionalizovati svoje partnerske odnose.

 

Na taj način će se uz znatno niže troškove publici na obe strane prikazati najveća dostignuća na umetničkom planu oba pozorišta, i saradnja koja je i do sada postojala, uvesti u redovne tokove i planove obe kuće.

 

Dejan Savić je istakao da pored uzornih odnosa koji postoje sa HNK iz Osijeka i Rijeke, prirodni partneri jesu upravo beogradski i zagrebački nacionalni teatri, sa čime se složila i gđa Vrgoč.

 

Osim ovoga, beogradski Upravnik je od konkretnih vanrepertoarskih aktivnosti naveo odlično partnerstvo oko Filozofskog teatra, koji okuplja veliki broj pretežno mlađe publike a radi se o izvornom projektu HNK, te predložio zajedničke delatnosti oko snimanja dokumentarnog filma o primadoni Zinki Kunc, o čijem životu i nenadmašnoj operskoj karijeri filmske materijale poseduju Filmske novosti u Beogradu, dok hrvatska strana poseduje fotografske i druge pisane artefakte.

 

Od pozorišnih programa, za narednu sezonu je dogovorena saradnja sva tri ansambla, i to tako da se u Operi razmenjuju najbolji umetnici, uz napomenu da je poslednjih meseci beogradski prvak Sanja Kerkez oduševila zagrebačku publiku u naslovnoj ulozi Verdijeve Travijate a da se u aprilu po prvi put očekuje gostovanje maestra Bareze u Verdijevoj velikoj operi "Don Karlos", zatim da se u Baletu razmene čitave predstave, pri čemu su zagrebački partneri odmah izrazili interesovanje za već legendarni naslov "Ko to tamo peva", a da se u Dramskom sektoru pokuša pronaći podjednako interesantan pisac i naslov za obe strane, kako bi se ušlo u kooprodukciju.

 

G. Savića je više nego srdačno dočekala i primila u svojoj rezidenciji ambasadorka Republike Srbije u Zagrebu, Nj.E. gđa Mira Nikolić, koja je u potpunosti podržala inicijativu o profesionalnom prijateljstvu dva nacionalna pozorišta, ističući da će i Ambasada sa svoje strane dati svu logističku i medijsku podršku predviđenim aktivnostima.

 

foto: Promo

Na kraju, važno je napomenuti da je i Nj.E. g. Gordan Markotić, Ambasador Republike Hrvatske u Beogradu, praktično od početka svoga mandata u našoj državi istrajno radio na povezivanju institucija kulture dva naroda, tako da i sa strane Hrvatske ambasade neće izostati pozitivne reakcije i podrška ovim obostrano korisnim i značajnim kulturnim projektima.

makonda-tracker