Glogovac, Đuričko, Madžgalj i Milivojević u urnebesnoj komediji Sablja Dimiskija

Na Velikoj sceni Ustanove kulture Vuk Karadžić osmog maja premijerno je izveden komad Sablja Dimiskija Aleksandra Popovića u režiji Gorana Šušljika
0
1 / 4 Foto: Promo

Ovu urnebesnu komediju koja je po rečima reditelja određena kao pozorišna papazjanija maestralno su poneli Nebojša Glogovac kao Tika Rođa, Nikola Đuričko kao Prijatelj Rada, Marinko Madžgalj u ulozi Inkiostra i Boris Milivojević kao Raspop sa mladim glumicama Anjom Alač, Katarinom Dimitrijević, Katarinom Ilić, Tamarom Dragičević i Ninom Janković.

Sablja Dimiskija je klasičan komad Aleksandra Popovića, jednog od naših najznačajnijih dramskih pisaca koji je 1965. dobio Sterijinu nagradu i decenijama nije imao novo izvođenje. Ovo je briljantna teatarska igrarija na temu neuništive srpske volje za moć koju je pisac je nazvao Gorčom farsom u jednom parčetu. Priča predstave odvija se u kafani Sablja Dimiskija nakon jednog od mnogih ratova u tipičnom kafanskom miljeu Popovićevih drama. Glavni junaci Prijatelj Rada, Tika Rođa i Inkiostro predstavljaju univerzalnu studiju karaktera na stranputici. 

- Smejao sam se posle dužeg vremena, snažno i bez potrebe da objasnim! Video sam i čuo ono što već dugo nisam... Tri burazera, karaktera skoro, i Lice s mišlju. Podvriskuju i skakuću devojke. Ništa se ne pomera, a sve vrišti od života. Videh i čuh sve to i znam da ću svoj život deliti sa njima, u ovoj palanci, ali Aleksandar Popović mi pomaže da preživim, smehom i pameću. Muzikom – kaže Goran Šušljik u svojoj rediteljskoj belešci.

makonda-tracker