Slepstik komedija Trtmrtživotilismrt u UK Vuk Karadžić

0
Predstava Trtmrtživotilismrt rediteljke Ane Tomović, koja je premijerno izvedena na Belefu, obnovljena je na sceni UK Vuk Karadžić. Premijerno se igra 17. a repriza je 24. maja
foto: Story arhiva
foto: Story arhiva

U ovoj slepstik komediji, u kojoj se mešaju Vilijem Šekspir i Čarli Čaplin, igraju Miloš Đorđević, Damjan Kecojević, Feđa Stojanović, Marija Opsenica i Dubravka Kovjanić, a na sceni ih prati i muzika koju uživo izvode: Branko Marković, Veljko Vujčić, Vladimir Protić, Miloš Milosavljević, Novak Mijović i DJ MKDSL. Igra se na sceni Kult 24. maja.

Šta se desi kada mladi (što po godinama, što duhom) pozorišni ljudi odluče da se pozabave najvećom  ikad napisanom tragedijom, Šekspirovim Hamletom, i najvećim komičarem ere nemog filma, Čaplinom? Ne, ne, zasebno, nego odjednom, Hamlet i Čarli Čaplin, sve u istoj predstavi. Ali, da ne zaboravimo, sve je to smešteno u Srbiju danas. Kada sve to dobro promešamo, nastane jedna zabavna, duhovita i energična predstava koja se gleda sa osmehom na licu, dok vas muzika tera non-stop tera na meškoljenje, a što da ne, i đuskanje u stolicama. A neko se možda i zapita... O stvarnosti... O problemima tridesetpetogodišnjih večitih studenata na roditeljskoj grbači... O stambenim problemima... O evroatlantskim integracijama... Ali, ne brinite! Sve vreme sa osmehom na licu! I najbolje od svega je što smo potpuno neopterećeni velikim uzorima, Viljemom i Čarlijem... Ali, to ne znači da prema njima nemamo poštovanja... Šta više... Sigurni smo da bi im se baš tako dopalo! 

Srpskog kraljevića u najboljim poodmaklim godinama, večitog studenta na budžetu porodice, zaokuplja komplikovana egzistencijalna dilema – ostati ili otići, otići ili se ubiti, ubiti ili pobiti, ili možda oba. Rastrzan između bogatih turističkih ponuda i rešavanja komplikovanih porodičnih odnosa, on u skučenom stanu, pored duha svog oca koji nemo bulji u televizor, pokušava da smisli šta će sa svojim životom. Moto našeg kraljevića je parafraza naslova albuma čuvene beogradske grupe Darkwood Dub: Život počinje u četrdesetoj.

makonda-tracker