Zapisi iz podzemlja premijerno u JDP-u

0
Na sceni Bojan Stupica Jugoslovenskog dramskog pozorišta večeras se premijerno igra predstava Zapisi iz podzemlja F. M. Dostojevskog koju je režirala Ana Đorđević

Dramatizaciju romana Zapisi iz podzemlja F. M. Dostojevskog potpisuje rediteljka Ana Đorđević, kojoj je ovo treća predstava na scenama JDP-a pored Dnevnika Andreasa Sama Danila Kiša i Švabice Laze Lazarevića.

- Ovo je priča o jednom povučenom, senzitivnom čoveku koji očajnički želi da dobije ličnu potvrdu od strane svoje okoline: da vidi sebe u očima drugog ljudskog bića kao osobu vrednu poštovanja, divljenja pa i ljubavi, da u razmeni unutrašnjih dobara ostvari sebe i tim svojim unutrašnjim dobrima da smisao. No u zatrovanoj urbanoj sredini, košnici velegrada, u kojoj se more preplašenih individua krije iza epoleta i bundi, ma koliko se batrgao, ne može dobiti ni poštovanje ni ljubav, jer su ti ljudi naučili da u bespoštednoj životnoj borbi štite svoj integritet poništavanjem osećanja, emotivnim otuđenjem, kratko rečeno – surovošću – kaže Ana Đorđević.

U glumačkoj podeli su Srđan Timarov, Marko Baćović, Jelena Trkulja, Marinko Madžgalj, Bojan Lazarov, Đorđe Marković i Slobodan Tešić.

makonda-tracker