kultura

Tri meseca nakon premijere: Večiti mladoženja Srpskog narodnog pozorišta stiže u Beograd

0
Nova predstava Srpskog narodnog pozorišta Večiti mladoženja, čija je premijera održana 5. decembra 2016. godine, biće premijerno izvedena pred beogradskom publikom u Narodnom pozorištu na Velikoj sceni.
foto: Promo
foto: Promo

Predstava rađena prema romanu Jakova Ignjatovića i dramatizacijama Fiškal galantom Petra Grujičića i Večiti mladoženja Petra S. Petrovića Pecije, a u adaptaciji i režiji Darijana Mihajlovića, biće premijerno izvedena U Beogradu 10. marta u 19.30.

 

Predstava se izvodi u okviru sporazuma o saradnji SNP-a i NP Beograd, tako da će u SNP-u 15. marta na sceni Pera Dobrinović s početkom u 19.30 gostovati Narodno pozorište iz Beograda sa komadom Važno je zvati se Ernest Oskara Vajlda u režiji Nikole Zavišića.

Dramaturška modernizacija prvog modernog romana u srpskoj književnosti Večiti mladoženja odnosi se na priču o propasti bogate trgovačke porodice Kirića, zasnovanu na sukobu generacija. Radnja je izmeštena prostorno i vremenski iz mađarske Sent Andreje 19. veka u teksaški Sent Endru u vreme 80-ih godina 20. veka, čime se društvenom romanu Jakova Ignjatovića dodaje iščitavanje imigrantskog romana sa svim kulturološkim i transkulturološkim posledicama. To je gastarbajterska poema o prvoj generaciji koja je sticala i drugoj koja nasleđuje, ali ne nastavlja istim putem.

Reditelja Darijana Mihajlovića je, kako je u ranijim intervjuima rekao, podstaklo na rad to nesnalaženje i problem asimilacije, a to je bio jedan od glavnih linija radnje. Problem asimilacije, kao problem nemogućnosti da se naviknete da želite da budete deo veće kulture, a da, pri tom nosite stalno sa sobom ono sa čim ste došli. I to ne možete da promenite.

Dramaturg je Petar Grujičić, scenograf Marija Kalabić, kostimograf Ivana Vasić, kompozitor Ser Henri (Nemačka), koreograf Ista Stepanov. Glavnog junaka Večitog mladoženju Šamiku Kirića, tumači Marko Savić, dok su u ostalim ulogama Milovan Filipović (Pera), Novak Bilbija (Sofra Kirić), Gordana Đurđević Dimić (Soka Kirić), Lena Bogdanović (Katica Kirić), Dušan Jakišić (Čamča), Jovana Stipić (Lujza Polaček), Miroslav Fabri (Polaček), Aleksandra Plesković Ilić (Misiz Polaček Krauz), Zoran Bogdanov (Judžin Polaček), Lidija Stevanović (Sokolovićka), Milica Grujičić (Juca Sokolović), Tijana Maksimović (Krečarka), Mia Simonović (Anica, Krečarkina kćerka), Mihajlo Pleskonjić (Nestor Profit), Dragan Kojić (Kapetan, Pepi, Advokat), DanielJovančević (Mile).

 

Predstava traje oko 2 sata i 35 minuta sa pauzom.

 

makonda-tracker