Premijera baleta Lisabonska priča

0
Na maloj sceni Narodnog pozorišta beogradska publika će uskoro imati prilike da vidi premijeru baleta na fado muziku u izvođenju Beogradskih fadista.

Balet Lisabonska priča, u koreografiji Aleksandra Ilića, premijerno će biti izveden 13. maja, kao završno veče Međunarodnog festivala koreografskih minijatura. Lisabonska priča je jedna energična predstava koja oslikava svakog od izvođača. Na kraju nema nikakvu poruku sem da su nam emocije doživele neku vrstu zadovoljstva, a glas pevača i muzika još dugo nakon toga ostaje u ušima gledaoca. Predstva nosi posvetu glumici Mirjana Kodžić.

Balet Lisabonska priča je bio već unapred zamišljen kao spoj fado muzike i pokreta sa kojom je koreograf Aleksandar Ilić imao kontakt radeći na svojoj prvoj baletskoj predstavi Viva la vida!. Balet se izvodi na odabrane numere Beogradskih fadista, uz posebno napisanu naraciju Maje Volk koja prati pokret.

- Razmišljajući o baletu dogodio mi se slučajan susret sa Beogradskim fadistima na njihovoj generalnoj probi pred koncert. Maja Volk i ja smo se tada prvi put videli i čim sam joj rekao za ideju o baletu oduševljeno je prihvatila. Po pitanju libreta dugo smo se tražili, birajući šta bi to bila tema naše priče. Fado je muzika ljubavi i bola, fado je život. Na kraju slike su se same slagale, igrači su izneli svako od njih svoju jedinstvenu unutrašnjost, svoje misli kroz pokret - kaže Aleksandar Ilić.

U baletu nastupaju solisti Ivana Kozomara, Milja Đurić, Olga Olćan, Miloš Isailović, Tamas Czsimadia i Miloš Marijan. Njihov pokret prate Beogradski fadisti: Maja Volk, Maja Klisinski, Aleksandra Radonjić, Bojan Knežević, Dejan Savić, Jovica Šošić, Ivica Stjepanović i Nemanja Sekiz.

makonda-tracker