icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

Premijera je zakazana za subotu

Kavalerija rustikana: Uzavrela sicilijanska krv u Srpskom narodnom pozorištu (FOTO)

U saradnji Srpskog narodnog pozorišta i beogradskog Narodnog pozorišta, priprema se veristička opera Pjetra Maskanjija Kavalerija rustikana. Premijera je zakazana za subotu 28. januara na sceni "Jovan Đorđević" s početkom u 20 sati.
foto: Promo
foto: Promo

Premijerom će dirigovati maestro Dejan Savić, kao gost iz Narodnog pozorišta, a maestro Aleksandar Kojić dirigovaće 2. februara. Režiju Ivana Stefanutija, koju je za Narodno pozorište u Beogradu 2006. godine premijerno preneo Mateo Maconi, za ovu zajedničku saradnju NP iz Beograda i SNP-a preneće Aleksandar Nikolić, gost iz Beograda. Scenografiju i kostime Ivana Stefanutija adaptiraju Saša Senković, scenograf i Mirjana Stojanović Maurič, kostimograf.

 

foto: Promo

Učestvuju operski solisti iz Beograda i Novog Sada: Nikola Kitanovski, k.g. / Saša Petrović (Turidu), Valentina Milenković / Svitlana Dekar (Santuca), Nora Čonkić Petrović (Lučija), Željko R. Andrić / Nebojša Babić / Vasa Stajkić (Alfio) i Maja Andrić (Lola). U programu učestvuju Hor, koji priprema Vesna Kesić Krsmanović, orkestar Srpskog narodnog pozorišta, a koncertmajstori su Vladimir Ćuković i Sergej Šapovalov. Opera se izvodi na italijanskom jeziku, uz prevod na srpski jezik.

 

foto: Promo

Libreto za operu su napisali Đovani Tarđoni-Toceti i Gvido Menaši prema originalnom delu Đovanija Verge Cavalleria rusticana (Seosko viteštvo). Ova jednočina opera, pobedivši na jednom konkursu, doživljava svoju praizvedbu u Rimu u Operi (Teatro Costanzi), 17. maja 1890. godine i postiže nezapamćen uspeh i preko noći donosi svom tvorcu Pjetru Maskanjiju slavu, čiji sjaj neće izbledeti do kraja njegovog života.

 

foto: Promo

Pojavivši se kao "prava opera u pravom momentu", ona dolazi u trenutku prezasićenosti tradicionalnim modelom italijanske opere, donosi istinitu priču iz naroda, o sicilijanskim seljacima (radnja se dešava u jednom malom selu na Siciliji na Uskrs 1880. godine), priču istinitu i "uverljivu", i tako utire put novom pravcu u operskom stvaralaštvu – verizmu.

 

foto: Promo

Melodije Kavalerije rustikane su lake, pune južnjačkog temperamenta, narodskih elemenata pa su zato obožavane. Veoma su popularne arije Santuce, Alfija, serenada u uvertiri, uskršnji hor, intermeco, Turidov oproštaj. Do kompozitorove smrti, 1945. u Italiji je bila izvedena preko 14 hiljada puta! Srpsko narodno pozorište je Kavaleriju rustikanu kao operu prvi put izvodilo 27. aprila 1910, ali je šest godina ranije, 14. februara 1904, izvođena i kao dramska predstava pod naslovom Seosko častoljublje (u preradi A. Kelnera i režiji Dimitrija Spasića).

 

Ove, 2017. godine, svim operskim programima Srpskog narodnog pozorišta obeležava se jubilej, 70 godina obnovljene Opere (16. novembra 1947). Prva opera koja se izvodi u tu čast je Maskanjijeva Kavalerija rustikana.

 

foto: Promo

Reprizna izvođenja su 31. januara i 2. februara.