kultura

Radoje Čupić ovogodišnji dobitnik nagrade Predrag Peđa Tomanović

0
Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Zadužbine „Predrag Peđa Tomanović” u 2016. dodeljuje se Radoju Čupiću za ulogu Ćorkana u predstavi Na Drini ćuprija Iva Andrića, u režiji Kokana Mladenovića.
foto: Promo
foto: Promo

Uručenje nagrade održaće se 17. januara u 19.30, na sceni Pera Dobrinović, pre početka predstave Mizantrop, a Čupića je najboljim proglasio žiri u sastavu: Jasna Đuričić, Miroslav Miki Radonjić i Igor Burić.

 

Čupić je na izrazito ubedljiv i sugestivan način predstavio čuvenog Andrićevog čaršijskog zgubidana, kakvog ima svaka, ne samo bosanska kasaba. Fizičkom radnjom u sceni prelaska zidića sada čuvene višegradske ćuprije, u predstavi postavljenog nogama od stolova, oduševljava, podjednako kao i govornom radnjom, u sceni intoniranoj direktnim obraćanjem publici, sa mikrofonom u rukama. U ovim scenama istovremeno se ostvaruje najsloženiji društveni, psihološki i emotivni sadržaj, baš kao što bi Ćorkanova epizoda mogla da se posmatra kao krucijalna u ispisivanju pozadine, „tlocrta“ nesrećne višegradske hronike u romanu Na Drini ćuprija.

 

Žiri napominje da je Radoje Čupić i nekolicinom drugih uloga, poput Bore Šnajdera u predstavi Razvojni put Bore Šnajdera Aleksandra Popovića, u režiji Predraga Štrpca, potvrdio da se radi o glumcu koji u punoj umetničkoj snazi i zrelosti obeležava sezonu za sezonom Srpskog narodnog pozorišta.

 

Nagrada „Predrag Peđa Tomanović“ koju dodeljuje istoimena Zadužbina, čiji su osnivači roditelji Milena i Milorad Tomanović, uručuje se svake godine 17. januara na dan rođenja „mladog, velikog glumca“.

Nagrada koja nosi ime Predraga Tomanovića ostaje trajno posvećena glumcima njegovog duha, njegove osećajnosti i zaigranosti, svim onim vrsnim igračima koji će, i u vremenima posle svih odsanjanih snova, nastaviti započeti /i njegov/ pozorišni san, san pred stvarnošću.“

Svrha Zadužbine je dodeljivanje nagrade za najbolju ulogu koju je ostvario glumac u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu u prethodnoj kalendarskoj godini.

makonda-tracker