kultura

Zajedničko čitanje na prvom Času: Kišov Čas anatomije uskoro u Srpskom narodnom pozorištu

0
U Drami Srpskog narodnog pozorišta, u salonu 203, održana je u utorak, 10. januara, čitaća proba za predstavu Čas anatomije, po motivima proze Danila Kiša, koju će režirati višestruko nagrađivan Andraš Urban.
foto: Aleksandar Ramadanović
foto: Aleksandar Ramadanović

Autorsku i glumačku ekipu pozdravio je dr Zoran Đerić, v.d. upravnika SNP-a,

poželevši svima dobrodošlicu, pre svih Andrašu Urbanu koji prvi put režira u

Srpskom narodnom pozorištu.

 

Miodrag Petrović, v.d. direktora Drame, poželeo je uspešan rad sjajnoj ekipi koju je reditelj okupio kao veliku i blisku porodicu.

 

Andraš Urban odabrao je naslov Čas anatomije koji je osnov Kišove

zaostavštine, ali je i delo koje predstavlja suštinu identiteta piščevog

stvaralaštva. Ono što je reditelju važno jeste proces stvaranja u fazama a ne

sama dramatizacija dela. Od velike pomoći u tome će mu biti dramaturg i saradnik u režiji Suzana Vuković.

 

foto: Aleksandar Ramadanović

 

Urban se neće baviti političkim pamfletom, iako jezik teksta ima politički ton

onog vremena, nego sadašnjošću, odnosno savremenošću kojom je današnja publika okružena. Kišova proza problematizuje i preispituje upotrebu književnog i piščevog jezika jer se ona ogleda u njegovom poreklu i porodici koju nosi u sebi.

 

Tema koja će se obrađivati jeste stvaralaštvo posmatrano u odnosu na društvenu sredinu, kako to reditelj Urban kaže „u odnosu na čaršiju“, kroz anatomiju u širem smislu reči, upoznavanje i posmatranje čoveka kao predmeta istraživanja i način na koji se u problem ponire. U središtu će biti glumci koji će iznositi tu temu.

 

foto: Aleksandar Ramadanović

U fokusu Urbanovog koncepta je angažovano pozorište, pozorište performansa i eksperimenta u kojem će glumac obitavati kao pojedinac, a ne kao lik na scenskom prostoru. Umetnik će u radu na pseudodokumentu ispitati svoju ulogu, ali i demistifikovati diskurs koji se kreće u koordinatama sadašnjosti: originalnost teksta, srednjoevropski kontekst i umetnikov identitet.

 

Prepoznatljiv Urbanov pečat je ne samo u analitičkom pristupu proznom tekstu nego i u jedinstvenom postupku umetanja autorskih songova komopozitora Irene Popović, koje će glumci interpretirati tokom Časa anatomije. Predstavu koja će sublimirati prozni opus Danila Kiša, uključiv i delo koje je izazvalo najveću književnu aferu, izvodiće dramski umetnici SNP-a: Radoje Čupić, Jugoslav Krajnov, Marija Medenica, Sanja Ristić Krajnov, Igor Pavlović, Višnja Obradović, Nenad Pećinar, Draginja Voganjac, Alisa Lacko i Milica

Grujičić. U autorskom timu su: Željko Piškorić, scenograf, Marina Sremac,

kostimograf i Nikola Končarević, asistent reditelja.

 

foto: Aleksandar Ramadanović

Premijera se očekuje za sam kraj februara na sceni Pera Dobrinović.

 

 

makonda-tracker