15. Festival koreografskih minijatura

Festival koreografskih minijatura, 15. put po redu, u organizaciji Udruženja baletskih umetnika Srbije UBUS, biće održan od 11. do 15. maja, u Narodnom pozorištu u Beogradu, Bitef tetaru i Ustanovi kulture Vuk Karadžić.
0
1 / 12 Foto: Promo

Festival predstavlja internacionalno takmičenje koreografa i njihovih premijerno izvedenih koreografija, u trajanju do deset minuta. Program Festivala sadrži i revijalni program u okviru koga se predstavljaju domaći i strani autori i izvođači.

Festival koreografskih minijatura FKM je beogradski brend koji je, zahvaljujući univerzalnom jeziku igre, postao deo sveta. Mnogi danas priznati i afirmisani koreografi su svoje prvo predstavljanje imali na Festivalu koreografskih minijatura. UBUS je pokrenuo i program podrške domaćim koreografima i na ovogodišnjem festivalu prvi put dodeljuje Nagradu Ohrabrenja. Koncept ovogodišnjeg revijalnog dela FKM je da premijernim predstavama i programima na scenama Narodnog pozorišta, Bitef teatra i UK Vuk Karadžić objedini i poveže trenutno aktuelne plesne scene u Beogradu.

Finalna selekcija desetominutnih koreografskih minijatura, otvorena za publiku, održava se 11. maja na sceni Raša Plaović u Narodnom pozorištu sa početkom u 14 časova. Finalisti će se predstaviti 12. maja u okviru Takmičarske večeri na sceni Raša Plaović od 20.30, nakon čega će žiri proglasiti pobednike festivala. Na istoj sceni 13. maja sa početkom u 20.30, u okviru revijalnog programa, biće premjerno predstavljena koreodrama Lisabonska priča mladog koreografa Aleksandra Ilića. Na sceni Bitef teatra 14. maja sa početkom u 20 časova premijerno će biti izvedena predstava Voljen, koreografa Kjersti Muller Sandsto iz Norveške, laureata 8. Festivala koreografskih munijatura. Predstava je koprodukcija Udurženja baletskih umetnika Srbije i Bitef teatra u okviru projekta Bitef dance company i biće uvrštena u redovni repertoar Bitef teatra. Divertismanom koreografskih minijatura i delova predstava iz repertoara UK Vuk Karadžić 15.maja sa početkom u 21 čas biće svečano zatvoren ovogodišnji Festival koreografskih minijatura.

makonda-tracker