kultura

Krcko Oraščić u Beogradu: Prvaci Baleta iz Kijeva gostuju u Centru Sava

0
Olga Golica i Denis Nedak, prvaci Baleta iz Kijeva, gostovaće u baletu Krcko Oraščić u subotu, 21. januara u 20 časova.
foto: Promo
foto: Promo

Dirigent na ovom posebnom događaju biće Italijan Jakopo Sipari di Peskaseroli, dok je za koreografiju zadužen Konstantin Kostjukov.

 

U predstavi učestvuju solisti, celokupni ansambl Baleta i Orkestra Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i članovi Dečijeg hora Horislavci u ulogama Anđela.

Scenografiju i kostime kreirala je Angelina Atlagić.

 

foto: Promo

Balet Krcko Oraščić premijerno je izveden 18. marta 2014. godine na Velikoj sceni Narodnog pozorišta. To je bajkovita božićna avantura, zasnovana na priči E.T.A. Hofmana Krcko Oraščić i Kralj miševa, napisanoj 1816. godine. Ovaj baletski spektakl posebno je namenjen najmlađoj publici.

Olga Golica završila je Državnu baletsku školu u Kijevu. Soliskinja Baleta Nacionalne opere Ukrajine T. Ševčenko postaje 2006. godine. Dobitnica je niza značajnih priznanja na međunarodnim baletskim konkursima.

 

Njen kolega Denis Nedak, nosilac prestižnog nacionalnog priznanja – Zaslužni umetnik Ukrajine (2011), školovao se na Baletskoj akademiji u Kijevu, gde je i otpočeo profesionalni rad u teatru.

 

foto: Promo

Prvak Nacionalne opere u Kijevu postaje 2008. godine.

 

Odigrao je brojne glavne uloge u baletima Krcko Oraščić, Labudovo jezero, Uspavana lepotica, Bajadera, Don Kihot, Žizela, Korsar, Spartak, Rajmonda...
Nosilac je brojnih priznanja i nagrada na međunarodnim takmičenjima.
Odlikuje se prefinjenom klasičnom tehnikom, posebno u lirsko-romantičarskom stilu. Stalni je gost brojnih baletskih festivala u Rusiji i Evropi.
Nastupao je u Japanu, Grčkoj, Nemačkoj, Švajcarskoj, Italiji, Španiji, Portugaliji, Francuskoj...

 

makonda-tracker