Veliki uspeh

Evgenije Onjegin pozdravljen stojećim ovacijama u Temišvaru

0
Prepuno gledalište Nacionalne Opere u Temišvaru je u sredu 28. decembra stojećim ovacijama pozdravilo naše umetnike koji su izveli operu "Evgenije Onjegin" P. I. Čajkovskog, pod dirigentskom upravom maestra Dejana Savića, sa baritonom Nikolom Mijailovićem u naslovnoj ulozi.
foto: Promo
foto: Promo

U predstavi su briljirali i Dejan Maksimović, Jasmina Trumbetaš Petrović, Nataša Jović Trivić, Nataša Rašić (prvi put kao Larina), Dubravka Filipović, Dragoljub Bajić, ostali solisti Opere i Baleta kao i odlični Hor i Orkestar Opere. Na ovaj način je naša nacionalna Opera nastavila niz uspešnih gostovanja u susednoj državi, predstavljjući u najboljem svetlu naše umetnike i produkciju.

 

Predstavi je, ispred brojne srpske populacije u ovoj oblasti Rumunije, prisustvovao generalni konzul Republike Srbije Lazar Manojlović, kao i veliki broj Srba koji žive u ovom gradu, koji su za vreme i posle predstave, proveli vreme u srdačnom razovoru i druženju sa članovima naše Opere, koja je brojala više od 200 ljudi.

 

Nakon predstave, domaćini su organizovali veliki prijem za sve učesnike u najtoplijem i prijateljskom duhu. Ostala je obaveza da se dragim kolegama iz Temišvara, Narodno pozorište na isti način oduži prilikom gostovanja sa naslovima "Kavalerija Rustikana" Maskanjija i "Pajacima" Leonkavala, najavljenog za prolećni deo sezone.

 

Rumunska nacionalna opera iz Temišvara, jedna je od četiri ustanove te vrste u susednoj državi. U okviru ove međunarodne saradnje dve kuće, naš ansambl Opere gostovao je sa predstavama "Leteći Holanđanin" R. Vagnera (novembar 2014.) i "Rigoleto" Đ. Verdija (oktobar 2015. godine) u okviru tradicionalnog međunarodnog Festivala.

Premijera ove opere bila je 12. juna 1999. godine u režiji Radoslava Zlatana Dorića. Scenograf Aleksandar Zlatović. Kostimograf Ljiljana Orlić. Koreograf Vladimir Logunov.

 

foto: Promo

Libreto kompozitora, nastao u saradnji sa Konstantinom Šilovskim, po istoimenom romanu u stihovima Aleksandra Puškina, Prvo izvođenje: u Moskvi 29. marta 1897. Prvo izvođenje u Beogradu: 8. maja 1920.Opera Evgenije Onjegin Petra Iljiča Čajkovskog, u Pusiji, a i u celom operskom svetu, smatra se najpopularnijom ruskom operom uopšte.

Ansambl opere "Evgenije Onjegin" sa ovom predstavom bio je 2009. godine na desetodnevnoj uspešnoj turneji u Italiji.

makonda-tracker