Zavirite

Najzanimljiviji momenti sa proslave 30 godina Patosa (FOTO)

0
U petak 23. decembra pozorište "Patos" iz Smedereva je obeležilo 30 godina rada...
foto: Promo
foto: Promo

U Centru za kulturu, otvaranjem izložbe "Patos: Prvih trideset", oko 300 Patosovaca i gostiju se podsetilo mnogobrojnih stvaralaca Patos-a, od osnivača i reditelja Branislava B. Čubrilovića, pa do preko 500 drugih koji su gradili i razvijali ovo pozorište.

 

Tokom večeri je dodeljena i nagrada "Niko Garone" (nagrada za posebno medijsko angažovanje u oblasti kulture), po odluci stručnog žirija koji čine svi prethodni dobitnici, teatrološkinji i pozorišnoj kritičarki dnevnog lista Politika - Ani Tasić. Takođe, u sklopu programa, svi prisutni su imali prilike da pogledaju i najnoviju predstavu pozorišta Patos, "Alisa" u režija italijanskog reditelja Salvatorea Tramaćerea.

 

foto: Promo

Od prve predstave, "Raško i Nevena" (u režiji Vladislava Nešića), "Patos" je do sada stvorio 50 produkcija i 16 performansa, ali realizovao i mnogobrojne projekate i programe, puput festivala Patosoffiranje i bioskopa Patosinema.

 

"Patos" je najavio narednih trideset godina kao pozorište koje ozbiljno teži da preraste u mesto za rad profesionalaca u oblasti pozorišne kulture, kao i pozorište koje deluje u Smederevu i razvija kulturnu industriju grada i Srbije.

 

Na kraju programa, najmlađi Patosovci su pozdravili sve prisutne rečima: "Hvala što ste stvorili i čuvali Patos", i "vidimo se u narednih 30 godina". "Patos" danas je jedno od retkih nezavisnih pozorišta u Srbiji, koje ima zaposlene i honorarne saradnike, kao i veliki broj aktivnih članova, koji iznosi preko 70.

 

1 / 6 Foto: Promo
makonda-tracker