pozorište

Poznati rumunski dirigent Adrian Morar u Beogradu sa operom Bal pod maskama

0
U sredu, 7. decembra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u 19:30h biće izvedena Verdijeva opera "Bal pod maskama", pod dirigentskom palicom Adriana Morara, gosta iz Rumunije.
foto: Promo
foto: Promo

Premijereno je bila odigrana 22. januara 2005 godine. Morar, koji je više od dve decenije aktivno prisutan na rumunskim operskim scenama, je umetnik koga kritičari doživljavaju kao "autentičnog, pedantnog i izuzetno talentovanog dirigenta".

 

Igraju: Janko Sinadinović (Rikardo), Dragutin Matić (Renato), Jasmina Trumbetaš Petrović (Amelija), Sofija Pižurica (Oskar), Nataša Jović Trivić (Urlika), Pavle Žarkov (Silvano), Dragoljub Bajić (Semjuel), Vuk Matić (Tom), Igor Matvejev (Sudija) i Danilo Stošić (Sluga).

U predstavi učestvuju Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

 

Reditelj je Božidar Đurović, scenograf Aleksandra Zlatović, kostimograf Ljiljana Orlić, a za scenski pokret bio je zadužen Ferid Karajica.

 

Od 1995. godine Morar redovno diriguje u Rumunskoj nacionalnoj operi u Klužu. U međuvremenu, od 2001. godine bio je i čest gost u Nacionalnoj operi u Bukureštu, gde je u sezoni 2006/2007 obavljao i funkciju umetničkog direktora. Paraleno, gostovao je i u predstavama operskih kuća u Temišvaru, Jaši, Konstanci, Krajovi...

 

Takođe, često nastupa i sa simfonijskim orkestrima iz svih većih rumunskih gradova – od prestonice Bukurešta, preko Brašova do Temišvara. Kao dirigent, gostovao je i u Švajcarskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Španiji, Mađarskoj, Tajlandu... Tokom dosadašnje karijere osvojio je više značajnih nagrada.
 

makonda-tracker