Pozorište Kosztolanyi Dezso u Bitefu

0
Pozorište Kosztolanyi Dezso gostuje u Bitef teatru 23, 24, 26. i 27. marta sa četiri produkcije u režiji Andraša Urbana, koji je na čelu ovog pozorišta kao upravnik i reditelj.
foto: promo
foto: promo

Gostovanje je organizovano u okviru programa Bitef teatra - Bitef u pokretu, kao prva povratna poseta mađarskog pozorišta.

Teatar Kosztolanyi Dezso i rediteljski rad Andraša Urbana su upravo primer uspešnosti osnovne misije Bitef festivala koji se može definisati u najkraćim crtama, kao ohrabrivanje domaćih dramskih stvaralaca da u pozorištu istražuju.

O uspehu pozorišnog istraživačkog rada govori i činjenica da je Andraš Urban sa svojim produkcijama gostovao na Bitefu i osvajao nagrade na velikim međunarodnim festivalima.

Na 42. Bitefu učestvovao je u selekciji sa čak tri režije.

Ovim projektom započinje i saradnja dva po strukturi i po shvatanju pozorišta bliska teatra, koja u 2011. godini planiraju zajedničku pozorišnu produkciju.

Teatar Kosztolanyi Dezso pozicioniran je na mapi istraživačkog avangardnog teatra i kao organizator internacionalnog pozorišnog festivala avangardnog teatarskog izraza - Desire central station.

Ovom saradnjom Bitef teatar nastavlja da afirmiše pozorišni rad koji najupornije i najdalje idu pravcem istraživačkog i novog u teatru.

makonda-tracker