Završno takmičarsko veče festivala

Zatvoren četvrti festival Dani Danila Lazovića

1
Večeras, 5.novembra, u Priboju je zatvoren četvrti po redu festival “Dani Danila Lazovića”.
foto: Luka Marković
foto: Luka Marković

Završno, takmičarsko, veče festivala bilo je puno neizvesnosti i uzbuđenja, a naši gosti, eminentni umetnici i profesori, dali su posebnu draž našem festivalu.

 

Veče je otvorila naša velika umetnica Bilja Krstić, dok se posle nje predstavio prošlogodišnji pobednik, glumac Strahinja Blažić.

 

Domaćin festivala glumac Mihailo Laptošević predstavio je članove i članice stručnog žirija i to: prof.dr Radovan Knežević (predsednik stručnog žirija), glumica, prvakinja Ateljea 212 Dara Džokić, prof.Emina Muftić, prof. Tihiomir Stojanovski i prošlogodišnji pobednik Strahinja Blažić.

 

Publici se predstavio i pobednik trećeg “Internet konkursa u govorenju poezije” Radovan Seratlić, koji je govorio “Iskrenu pesmu”, Milana Rakića.

 

Zvezda završne večeri bila je Gorica Popović, prvakinja Ateljea 212, koja je bila ovogodišnji gost glumac festivala.

 

foto: Luka Marković

Jedanaest studenata i studentkinja iz regiona i naše zemlje predstavilo se publici i stručnom žiriju, a stručni žiri je javnim glasanjem odabrao Dunju Stojanović sa Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda, za pobednika ovogodišnjeg festivala. Pobednik je poneo prestižnu nagradu “Povelja Danilo

Lazović” i novčani deo nagrade u iznosu od hiljadu evra u dinarskoj protivvrednosti, koja se obezbeđuje pod pokroviteljstvom predsednika opštine Priboj, Lazara Rvovića. U toku festivala publika je bila u prilici da vidi zanimljive programe kao što su: “Danilu u čast” u kome su učestvovali glumci Narodnog i Jugoslovenskog dramskog pozorišta Ljiljana Blagojević, Dragan Gagi Jovanović, Nada Blam, Kalina Kovačević, Vuk Kostić i domaćin festivala Mihailo Laptošević; program “Priboj kroz kulturu i umetnost” predstavio je zanimljivu i značajnu istoriju grada i ostvrnuo se na umetničku tradiciju grada; monodramu “O glumatanju” Slobodana Ćustića i dečju predstavu

“Zmajko” Toda Nikoletića u režiji Ibrahima Hasanagića. U toku festivala održane su dve prestižne radionice o poeziji, prva sa pribojskim recitatorima i druga sa studentima glume.

 

foto: Luka Marković

Predhodni dani festivala bili su u znaku Danila Lazovića, doajena našeg glumišta, u čiju čast je osnovan festival. Danilo je postavio visoke umetničke kriterijume u govorenju poezije i zato se i festival trudi da, pored očuvanja sećanja na lik i delo Danila Lazovića, afirmiše govorenje poezije.

 

Osnivači festivala “Dani Danila Lazovića” su Dom kulture “Pivo Karamatijević” i Zavičajni muzej Priboj uz podršku opštine Priboj i predsednika opštine Priboj.

makonda-tracker