teatar

Dve nagrade za predstavu Na Drini ćuprija na Međunarodnom festivalu klasike

0
Na 24. Međunarodnom festivalu klasike "Vršačka pozorišna jesen", predstava Srpskog narodnog pozorišta "Na Drini ćuprija" osvojila je Nagradu za najbolju režiju Kokanu Mladenoviću i Specijalnu nagradu ansamblu za predanost, posvećenost i spremnost da odgovori visokim scenskim i estetskim zahtevima.
foto: Promo
foto: Promo

Dodela nagrada održaće se večeras, u petak, 28. oktobra u Narodnom pozorištu "Sterija" u Vršcu.

 

Žiri Dvadeset četvrte “Vršačke pozorišne jeseni” ističe zadovoljstvo što je imao priliku da na jednom festivalu pogleda izbor relevantnih ostvarenja sezone 2015/2016. godine. Ovu selekciju odlikuje pre svega hrabost; ne samo u pogledu vitalne, ubojite kritičnosti prikazanog, već i u onom praktičnom, realizatorskom nivou, čime je zbegnuta zamka obaranja kvaliteta festivala i njegovog pretvaranja u kompromisnu promenadu portabl predstava kratkog daha.

 

To znači da i pored sveprisutne, materijalne restriktivnosti, vršački Festival dovodi najveća, ansambl ostvarenja, veoma zahtevnih scenskih realizacija.

 

Naslovi predstava, njihovi timovi sa respektabilnim pozorišnim ličnostima, sa najvećim glumačkim imenima, sa veteranima i talentovanim debitantima, zatim estetska inovativnost i visokopotentni društveni angažman, čine da se ovogodišnji Festival doživljava kao nekakva “majstorica”, odnosno nadmetanje najboljih. To je praznik i za gledaoca. Bogati se njegovo perceptivno i intelektualno iskustvo. Kao ključni čuvar pozorišnih vrednosti, upravo taj, vršački gledalac, ima prijatnu dužnost da podrži svoj cenjeni festival. Grad Vršac i ostali koji znaju da to mogu – takođe su na potezu.

 

foto: Promo

 

Pozorišta Kragujevca, Šapca, Užica, Vršca, Inđije, Novog Sada, Beograda, i svakako selektor, odgovorni su za bogatu ovogodišnju festivalsku ponudu.

Odluka žirija:

 

Najbolja predstava u celini: ,, Rodoljupci’’ Jovana Sterije Popovića u režiji Andraša Urbana – Narodno pozorište Beograd

 

Najbolja režija: Kokan Mladenović za predstavu ,,Na Drini ćuprija” Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

 

Nagrada za najbolju glumicu dodeljuje se: Nadi Šargin za ulogu kraljice Elizabete u predstavi ,,Marija Stjuart’’ Fridriha Šilera, režija Miloš Lolić, Narodno pozorište Beograd

 

Nagrada za najboljeg glumca: Predragu Ejdusu za ulogu Gavrilovića u predstavi ,,Rodoljupci” Narodnog pozorišta iz Beograda

 

Nagrada za mladog glumca dodeljuje se: Milošu Đuroviću, za ulogu Mortimera u predstavi “Marija Stjuart”

 

Specijalnu nagradu dobija: ansambl predstave “Na Drini ćuprija” za predanost, posvećenost i spremnost da odgovori visokim scenskim i estetskim zahtevima.

Odluke o svim nagradama donete su jednoglasno.


Žiri u sastavu:


Branka Krilović, pozorišni kritičar
Ksenija Radulović, dramaturg teatrolog
Saša Torlaković, glumac, predsednik žirija

makonda-tracker