POVODOM 400 GODINA OD SMRTI SLAVNOG ENGLESKOG PESNIKA I DRAMSKOG PISCA

Revija predstava: Šekspiru u čast

0
Revija predstava pod nazivom “Šekspiru u čast”, povodom 400 godina od smrti slavnog engleskog pesnika i dramskog pisca, koji se, prema više različitih izvora, smatra za najvećeg pisca na engleskom jeziku i dramaturga svetskog glasa, biće održana tokom novembra na obe scene Narodnog pozorišta.
foto: Promo
foto: Promo

U tom periodu, publika će moći da pogleda više različitih naslova ovog klasika sa repertoara srpskih pozorišta, a prvi od njih, 2. novembra, na Sceni “Raša Plaović”, biće “Hamlet” u režiji Nikole Zavišića i izvođenju ansambla Drame Srpskog narodnog pozorište iz Novog Sada.

Narednog dana, na istom mestu i u isto vreme, biće odigrana diplomska predstava Biti ili ne biti studenata Akademije lepih umetnosti i medija u klasi prof. Božidara Đurovića i Hadži Nenada Maričića.

Na Velikoj sceni, 18. novembra (19,30), termin je rezervisan za “Henrija Šestog”, u režiji Nikite Milivojevića koji govori o plemićkim podelama u srednjevekovnoj Engleskoj i sukobu sa Francuskom.

Ujedno, biće to i jubilarno 50. izvođenje ovog komada koji je premijerno izveden 11. maja 2012. godine u čuvenom londonskom Glob teatru, u okviru “Kulturne olimpijade”.

Nekoliko dana kasnije, 23. novembra, Milivojević će se, takođe na Velikoj sceni, u istom terminu, predstaviti sa još jednim naslovom – ovoga puta u pitanju je “Perikle”, u izvođenju ansambla Šabačkog pozorišta.

Knjaževsko srpski teatar iz Kragujevca gostovaće 25. novembra (Velika scena, 19,30) sa komedijom “San letnje noći”, u režiji Pjera Valtera Polica koji je toj tananoj bajci o ljudskim strastima, sukobima i nesporazumima dao političku, psihološku, socijalnu i duhovnu domenziju.

Revija će biti završena narednog dana, na Sceni “Raša Plaović” (20,30), predstavom “Romeo i Julija”, u režiji Nikole Zavišića i izvođenju ansambla Narodnog pozorišta Toša Jovanović iz Zrenjanina.

makonda-tracker