kultura

Laka mala stiže na scenu Novosadskog pozorišta

0
„Laka mala“, komad autorskog dvojca Laslo Silađi/Bela Zerkovič u režiji Radoslava Milenkovića premijerno će biti izveden na sceni Novosadskog pozorišta/Ujvideki Szinhaz 15. oktobra.
foto: Promo
foto: Promo

Poznatu peštansku operetu s početka dvadesetih godina prošlog veka, priču o ljubavi i želji za slavom, o devojci koja je spremna da uradi sve kako bi stigla na vrh, reditelj je prebacio u tipičan kraj jugoslovenskih šezdesetih godina, sa svim radnicima, egzistencijama na ivici novčane krize, veselim likovima iz kraja, ljudima koji imaju snove i koji hoće da ih ostvare...

 

foto: Promo

Prebacio sam priču u doba svog detinjstva, kada su se konflikti rešavali tako što se tražio put: uzmeš kofere i svoju sreću kreneš da tražiš negde drugde. Svet nas je ohrabrivao u tome da ostvarimo svoje snove, iz svoje lične potrebe, i to je bilo vredno poštovanja. I muziku smo tako prebacili u godine tvista i sfinga, poslednje muzike uz koju se stvarno plesalo jer sve što je posle došlo bilo je treskavac.”, kaže Milenković i dodaje: 

 

“Naša junakinja iz naslova operete ne pristaje na dvorište iz kojeg je potekla, ali ni na palatu koja joj se nudi, i to je najslobodniji mogući čin. Ona odlazi sa koferem, stoji na nekoj železničkoj stanici... To mi danas nedostaje, to da se negde ode i počne nešto novo. Ali nema novog, nema drugog mesta jer je sve toliko isto. Čovek koji danas uzme kofer i krene - paradoksalna je slika. Utopijska slika nedostižne slobode jer su nesagledivi mehanizmi kojim nas bogati drže siromašnima.”

foto: Promo

Junake “Lake male” igraju: nova mlada zvezda Stanislava Orlović te Atila Giric, Zoltan Širmer, Livia Banka, Judit Laslo, Atila Mađar, Daniel Husta, Ištvan Kereši, Atila Nemet, Silvia Križan, Terezia Figura, Melinda Šimon, Gabriela Crnković, Mina Pavlica i Robert Ožvar.

 

foto: Promo

Korepetitor je David Klem, scenograf Juraj Fabri, kostimograf Erika Janovič, a koreograf Ista Stepanov. Prva repriza je 17. oktobra.

makonda-tracker