KRITIČARI NA BITEFU

Od 24. septembra do 02.oktobra jubilarni 50. Bitef: Na leđima mahnitog bika

0
Jubilarni 50. Bitef održaće se od 24. septembra do 02. oktobra 2016. godine pod sloganom Na leđima mahnitog bika, na nekoliko različitih beogradskih lokacija.
foto: Duan Ni
foto: Duan Ni

Pored glavnog programa, u okviru koga će biti prikazano 12 predstava, tokom devet dana trajanja festivala, očekuje nas i veoma bogat prateći program.

Bitef, koji slavi svoju pedesetogodišnjicu će prvi put ove godine u okviru pratećeg programa Bitefa održati 28. kongres Međunarodnog udruženja pozorišnih kritičara (IATC-AICT) pod pokroviteljstvom Grada Beograda, koja će ove godine takođe proslaviti jubilej, 60 godina od osnivanja. Predsedavajući konferencije je profesor dr Savas Patsalidis (Savas Patsalidis) iz Grčke. Ovaj važan segment pratećeg programa, okupiće u Beogradu od 25 do 30. septembara preko stotinu pozorišnih kritičara iz čak 40 zemalja sveta. IATC koji je osnovan 1956. godine u Parizu kao nastavak prvog međunarodnog kružoka kritičara iz 26 zemalja, brzo je rastao i razvio sistem rada s konferencijama i simpozijima, nudeći veoma vredne seminare za mlade i nove pozorišne kritičare. Danas, sa ponosom može da se osvrne na svojih 60 godina napornog rada i angažman pozorišnih kritičara širom sveta. Profesija i uslovi pod kojima se ona razvijala, menjali su se s vremenom, ali je naročito odnos profesije prema medijima doneo nove izazove, što Udruženju daje priliku da pruži nov doprinos.

Kao sastavni deo Kongresa, biće održana Međunarodna konferencija, Novo i globalno pozorište,Između komodifikacije i umetničke nužnosti u organizaciji 27. i 28. septembra, okupiće brojne kritičare, sa ciljem da se pokrene šire razmišljanje o savremenom pozorištu kroz čitav spektar pojedinačnih potreba, nacionalnih kultura i globalne privrede.

makonda-tracker