Radost publike

Svi na Bitef: Pozorište kakvo nismo videli do sada!

0
Jubilarni 50. Bitef će se održati od 24. septembra do 2. oktobra 2016. godine
foto: Jose Caldeira
foto: Jose Caldeira

Tim povodom, u Beogradu je juče 31.09. u 12 časova u prepunoj sali Skupštine Grada Beograda održana druga konferencija povodom jubilarnog 50. Bitefa na kojoj su se okupljenim novinarima obratili Miloš Latinović, direktor Bitef teatra, Ivan Medenica, umetnički direktor Bitefa, Dr Matthias Müller-Wieferig, direktor instituta i rukovodilac odeljenja za kulturne programe Goethe-Instituta u Beogradu, Jean-Baptiste Cuzin, direktor Francuskog instituta u Srbiji i Jovana Paljić, Community Executive iz kompanije Coca Cola HBC Srbija.

Miloš Latinović, direktor Bitef teatra otvorio je konferenciju i pozdravio učesnike konferencije, novinare i goste, zahvalivši se Sekretarijatu za kulturu grada Beograda, Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, Goethe-Institutu u Beogradu, Francuskom institutu u Beogradu i kompaniji Coca-Cola, koja ove godine slavi jubilarnih 10 godina saradnje sa Bitefom.

foto: Sonja Žugić

Umetnički direktor festivala, Ivan Medenica, predstavio je program festivala čiji ovogodišnji slogan glasi Na leđima mahnitog bika, koji će u ovogodišnjoj selekciji prikazati 12 predstava čije autore još nismo imali prilike da upoznamo na Bitefu, i istakao značaj i raznovrsnost ovogodišnjeg pratećeg programa.

Prvi put ove godine u okviru pratećeg programa Bitefa održaće se 28. kongres Međunarodnog udruženja pozorišnih kritičara (IATC-AICT), pod pokroviteljstvom Grada Beograda, koja će ove godine takođe proslaviti jubilej, 60 godina od osnivanja. Zahvaljući Kongresu, Beograd će od 25 do 30. septembara ugostiti delegate iz preko 40 zemalja na kom će ovogodišnjem dobitniku, Femiju Osofisanu, iz Nigerije, jednom od vodećih dramskih pisca , reditelja i teoretičara biti uručena nagrada Thalia koja se dodeljuje za pisani doprinos umetnosti. Deo Kongresa predstavlja i Showcase beogradskih pozorišta, od 29-30. septembra gde će oko stotinu kritičara i publika biti u prilici da pogledaju izbor beogradskih predstava razlilčitih žanrova: dramske predstave, Nora (Jugoslovensko dramsko pozorište), Pijani(Atelje 212), Priča o vojniku (Bitef teatar) predstava savremenog plesa i predstave za decu i mlade, Naglavačke (Malo pozorište „Duško Radović), Čarobnjak iz Oza (Pozorište Boško Buha).

 

foto: Promo


U okviru pratećeg programa održaće se i Konferencija “Bitef i kulturna diplomatija: pozorište i geopolitika” dr Milene Dragićević Šešić i Konferencija “Autobiografija kao performans između biosa i njegove performativne reprezentacije, prof. Ivane Vujić.

Osim tradicionalnih pratećih programa Bitef na filmu i Bitef Polifonija, ove godine novina su Bitef amfiteatar i Bitef biblioteka, programi posvećeni master radovima studenata sa fakulteta dramskih umetnosti iz bivše Jugoslavije. Takođe, u pratećem programu u okviru ovogodišnjeg Bitefa biće održan i regionalni festival savremenog cirkusa, Cirkobalkana.

 

foto: Promo


Deo pratećeg programa predstavlja i Nebo nad Bitefom, koja je ujedno uvršten i u program Manifestacije Dani Evropske Baštine -Kulturno nasleđe i zajednice - živeti s nasleđem, a koju čine četiri komplementarne celine (snimci, fotografije, plakati, instalacije) koje se otvaraju u jednom danu, 24. septembra na četiri različita punkta (RTS, Atelje 212, Bitef, Galerija New moment) sa početkom u 19:30.

Biće održana i radionica francuske trupe, You are talking to me namenjena umetnicima, istraživačima, studentima i svima koji su zainteresovani za temu govora.

Kao i svake godine, u okviru pratećeg programa festivala biće organizovane i žurke After ten, kao i Susreti sa autorima, gde će publika nakon predstava moći da razgovara i razmeni utiske sa autorima predstava.

 

foto: Daniel Seiffer

Kao novitet u odnosu na prethodne godine, pomenuta je i konferencija održana u Berlinu, a kao prijatelj festivala, medijima se obratio predstavnik Goethe-Instituta, Matijas Miler-Viferig, koji je naveo da će publika u okviru glavnog programa moći da pogleda dve nemačke predstave, Saosećanje, istorija mitraljeza i Ambasador: Nemačko-afrički komad sa pevanjem koje se bave značajnim temama za savremeno nemačko društvo: problemom migracije i postkolonijalizmom u afričkim zemljama.

Žan Batist-Kizen, predstavnik Francuskog instituta izjavio je da je Bitef laboratorija koja omogućava da se predstave nove dramske forme, a zatim i da je sredstvo koje omogućava da se Beograd nađe u srcu kreativnih formi koje mogu da se vide u Evropi i šire. Batist-Kizen govorio je i o predstavi Svita br. 2, koja će biti izvedena na 29. septembra u Pozorištu na Terazijama. Batist-Kizen napomenuo je da predstava Svita br. 2 na sceni spaja realnost i poeziju. Reditelj i kompozitor predstave je Žoris Lakost, a predstava je nastala u koprodukciji Francuske i projekta Teatroskop. Cilj Teatroskopa, prema rečima Žan Batist-Kizena, jeste da spoji nove forme u Francuskoj i jugoistočnoj Evropi.

 

foto: Jose Caldeira


Ivan Medenica, predstavio je žiri festivala: Yun-Cheol Kim, predsednik žirija, umetnički direktor korejske National Theatre Company, Aleksandra Jovićević, redovni profesor na odseku za Istoriju umetnosti i spektakla (Dipartimento di storia dell'arte e spettacolo) na univerzitetu La Sapienza u Rimu, Femi Osofisan, pozorišni reditelj, dramski pisac, esejista, glumac i kritičar, Aleksandar Denić, scenograf, Thomas Irmer, profesor drame i pozorišne studije na univerzitetima u Lajpcigu, Bafalu, Berlinu, Njujorku i Osnabriku.

Direktor Bitef teatra Miloš Latinović saopštio je da će zahvaljujući opštini Stari grad Festivalski centar ovogodišnjeg festivala biti smešten u prostoru bivšeg Eurosalona, na Andrićevom vencu 2, koji će biti otvoren otvoren od 12. septembra do 03. oktobra.

Na kraju se Miloš Latinović još jednom zahvalio pokroviteljima festivala: Gradu, Ambasadi Nemačke, Goethe-Instituta u Beogradu i Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije. Istaknut je značaj podrške Francuskog Instituta u Srbiji, Austijski kulturni forum, Ambasadi Poljske, Ambasadi Libana, Nemačkoj organizaciji za međunarodnu saradnju GIZ i Opštini Stari Grad.

Od 1. septembra počine prodaja ulaznica na blagajni Bitef festivala koja je smeštena u Pozorištu na Terazijama (Terazije 29).
Radno vreme blagajne:

od 1 do 23. septembra 10h‒19h svim danima osim nedeljom
od 24. septembra do 02. oktobra svim danima 10h‒17h i sat vremena pred početak predstave na mestu izvođenja.

makonda-tracker