U Smederevu

Proglašeni dobitnici nagrada: Predstava Julije Cezar, Sergej Trifunović i Matija Živković laureti 3. Teatra u tvrđavi (FOTO)

0
Na konferenciji za novinare koja je danas sa početkom u 12 sati održana u Plenumskoj sali zgrade zgrade Gradske uprave Smederevo, posle uspešno realizovanog programa, proglašeni su dobitnici festivalskih nagrada na trećem pozorišnom festivalu "Teatar u tvrđavi", koji je održan u Malom gradu Smederevske tvrđave od 6. do 11. jula 2016. godine.
foto: Nenad Živanović
foto: Nenad Živanović

Ovogodišnji festival je, prema ideji predsednika Organizacionog odbora, dramskog pisca Radoslava Pavlovića bio obeležen scenskim ostvarenjima nastalim prema delima velikih domaćih i inostranih (svetskih) pisaca (Brehta, Ćopića, Frejna, Šekspira, Crnčevića, Ćosića). Novina koju smo ove godine ponudili festivalskoj publici ogleda se u porodičnom danu, odnosno u igranju predstave koju mogu da prate i deca i odrasli.

 

foto: Nenad Živanović

Podsećamo da se radi o predstavi "Magareće godine" u izvođenju pozorišta "Boško Buha" iz Beograda. Tokom šest festivalskih večeri, imali smo priliku da se kroz predstavu "Čovek je čovek" u izvođenju Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" iz Zrenjanina suočimo sa pitanjima mehanizama moći i sudbine pojedinca u kolonijalnim okolnostima. Smejali smo se urnebesu na sceni koga su dočarali glumci pozorišta "Boško Buha" tumačeći glumce u predstavi "Iza kulisa".

 

foto: Nenad Živanović

Evocirali smo mladalački osećaj za pravedno dirnuti predstavom "Magareće godine". Bespoštedno smo, kroz moćni jezik pozorišta, izlagani problematici kraha revolucionarnih stremljenja, pitanjima odnosa tiranije i ideje demokratije na sceni istorije, kao publika predstave "Julije Cezar" u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor, Grad Teatra Budva i Centra za kulturu Svilajnac.

 

foto: Nenad Živanović

Prepoznavali smo devijacije društva i komunicirali sa duhom satire tokom predstave "Kafanica, sudnica, ludnica" Šabačkog pozorišta. Bili smo potreseni primerima iskušenja i moralne snage u doba velikog stradanja prateći predstavu "Valjevska bolnica" u koprodukciji Kruševačkog pozorišta i Centra za kulturu Loznica.


Festival "Teatar u tvrđavi", kao i prethodne dve godine, održan je pod pokroviteljstvom grada Smedereva. Tri festivalske nagrade čiji su dobitnici danas proglašeni ustanovljene su na prvom "Teatru u tvrđavi", a to su NAGRADA MLADA NADA po oceni stručnog žirija, NAGRADA ZA NAJBOLjU PREDSTAVU FESTIVALA, takođe prema oceni stručnog žirija, i NAGRADA ZA NAJBOLjE GLUMAČKO OSTVARENjE po oceni publike.

 

foto: Nenad Živanović

Konferenciji je prisustvovao žiri u kompletnom sastavu, a njega su ove godine činili Dragana Dimić, predsednica žirija, pijanistkinja i profesor na Filološko umetničkom fakultetu u Kragujevcu, Nina Janković, dramska umetnica i Miodrag Radonjić, dramski umetnik.

 

Žiri je doneo odluku da se Nagrada MLADA NADA na trećem pozorišnom festivalu "Teatar u tvrđavi" dodeli glumcu Matiji Živkoviću za ulogu Smrdonje u predstavi "Magareće godine", u izvođenju pozorišta "Boško Buha" iz Beograda, u režiji Marka Manojlovića.

 

foto: Nenad Živanović

Obrazloženje žirija:

 

Matija Živković se temeljnom analizom i radom na ulozi Smrdonje u predstavi "Magareće godine" za nijansu istakao svojom igrom u gotovo svim segmentima glumačkog izraza. Snažno brani i pravda svoj glumački zadatak počevši od scenskog govora, scenskog pokreta i odnosa ka drugim junacima. Izuzetno karakternoj ulozi je uz pomoć reditelja i ostatka genijalne mlade glumačke ekipe dao treću dimenziju svom junaku.

 

Bez obzira na opasnost da se u glumačkim sredstvima pretera, u ulozi sa govornom manom, Matija se filigranskim pristupom izborio da pronađe pravu meru koja je izrodila izuzetnu duhovitost i neodoljivi šarm.

 

Prema odluci žirija NAGRADA ZA NAJBOLjU PREDSTAVU FESTIVALA pripala je predstavi "Julije Cezar" u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor, Grad Teatra Budva i Centra za kulturu Svilajnac , u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića.

 

Obrazloženje žirija:

 

Predstava Julije Cezar sjajnom glumačkom igrom i izborom rediteljskih postupaka ostavlja snažan utisak. Utisak koji publiku ne ostavlja ravnodušnom ni posle predstave. Sa izuzetnom lakoćom glumci pristupaju stihu velikog Šekspira.

 

U određenim momentima igre junaka predstave javlja se bravurozna spontanost i prirodnost, što je kada je stih u pitanju veoma težak zadatak. Reditelj je uspeo u nameri da publika bude "svedok" i aktivni učesnik u debati odnosno tribini, da li je Julije Cezar podoban da nastavi da vlada.

 

Uspeh predstave je i zapažanje da nije lokalizovana, odnosno da je forma Šekspirovog klasika netaknuta i razumljiva u bilo kom trenutku, društvu i delu sveta. Koncentracija je na ljudskom karakteru, na vlastoljublju koji je univerzalna tema. Ono što dodatno ističe ovu predstavu u odnosu na druge u ovogodišnjoj selekciji, je činjenica da je tekst star četiri i po veka na perfektan način rastumačen publici.


U ulozi Bruta u predstavi "Julije Cezar", rađenoj u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor, Grad Teatra Budva i Centra za kulturu Svilajnac, upečatljivom izvedbom publiku je osvojio Sergej Trifunović, koji je ovogodišnji dobitnik NAGRADE ZA NAJBOLjE GLUMAČKO OSTVARENjE po oceni publike (u prilogu ovog mejla nalazi se izveštaj o najboljim glumačkim ostvarenjima večeri na osnovu glasova publike).

 

Nagrade će biti uručene dobitnicima početkom nove pozorišne sezone 2016/2017.

makonda-tracker