icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

Stvaraj dalje

Predstava Ostaci na festivalu Dev9t: Visoke štikle nisu izbor koji preporučujemo

Podeli:

"Ovo je pozorište u kojem se ne sedi. Ovo je pozorište u kojem se funkcionalno i udobno odeva. Ima prašine, nema vazduha, polu je mračno i svašta može da se desi", kaže režiser Andrej Nosov.
foto: Promo
foto: Promo

Molim Vas da od dolaska na pozorišnu predstavu ne pravite dramu. Visoke štikle i sve što ste spremili za petak i subotu uveče nisu izbor koji savetujemo", kaže Andrej Nosov i poziva sve zainteresovane na premijeru predstave „Ostaci“, koja će se desiti sutra u beogradskoj Ciglani, na festivalu DEV9T, u 20 časova.

„Ostaci“, predstava rađena u produkciji Hartefakta, po tekstu Vuka Boškovića, u dramaturgiji Biljane Srbljanović i režiji Andreja Nosova, u DEV9T Integral favelu stižu kako bi upravo na manifestaciji čiji je slogan “stvaraj dalje” postavili pitanje: ima li smisla i vredi li i dalje pokušavati?

Glumačka ekipa - Miloš Timotijević, Jelena Graovac i Irena Popović Dragović, koja je ujedno i autorka muzike, su junaci koji u ovom komadu o nesrećnim i mrtvim ljudima, pokušavaju da srede svoje intimne živote i međusobne odnose ispunjene ljubomorom, psihoaktivnim supstancama i tragovima ljubavi, dok se paralelno istražuju ratni zločini koje je bataljon Vojske Srbije izvršio nad albanskim civilima na Kosovu.

Odnosi između njih su zamršeni, opterećeni prošlošću, prećutkivanim svakodnevnim problemima i strahovima vezanim za budućnost. Svako od njih istovremeno i sumnja da ga svi ostali lažu, zbog čega je jako povređen, ali je takođe uveren u ispravnost svoje odluke da nikad nikome ne kaže istinu.

Prema rečima pisca Vuka Boškovića, „Ostaci“ se bave likovima koji su potpuno svesni da su šanse da razotkriju počinioce ratnog zločina i „privedu ih pravdi“ podjednako male koliko i šanse da će svako od njih „živeti srećno do kraja života“, ali oni su spremni da urade bilo šta da bi ostvarili i jednu i drugu stvar.

Ova predstava nema za cilj da bilo koga obrazuje o prošlosti, da bilo koga tera da radi bilo šta. Ova predstava, dakle, najličnije postavlja pitanje: ima li smisla i vredi li i dalje pokušavati?”, dodao je Nosov.

Repriza je zakazana na istom mestu, za 18. jun u 20 časova.

Inicijalizacija u toku...