Teatar

Lepe vesti: Šekspir festival i ove godine u Čortanovcima

0
U godini kada se obeležava 400 godina od smrti Vilijama Šekspira širom sveta, Šekspir festival imaće svoje treće izdanje.
foto: Promo
foto: Promo
Kao i prethodnih godina, festival će se održati u prelepom ambijentu Vile Stanković u Čortanovcima, u kome će se prikazati savremene svetske produkcije rađene po delima Vilijama Šekspira.


Ideja festivala, jedinstvenog u ovom delu Evrope, jeste da neguje dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca predstavljanjem atraktivnog pozorišnog programa pod vedrim nebom, kako je to bilo i u Šekspirovo vreme. Publika će imati jedinstvenu priliku da poseti jednu od najlepših letnjih rezidencija u našoj zemlji napravljenu po ugledu na srednjovekovne zamkove u Lombardiji.
Sonja Marić, Nikita Milivojević i Slaviša Grujić, foto: Promo
Na festivalu će biti predstavljeni teatri iz Velike Britanije, Grčke, Portugalije, Indije i Srbije.


Prateći program festivala obuhvatiće filmske projekcije (program: „Olivije i Šekspir” Aleksandra Erdeljanovića) i studentske predstave prema delima Vilijama Šekspira.

Festival će otvoriti upravo Šekspirov Glob teatar iz Londona, sa predstavom „Dva viteza iz Verone”.

Kuriozitet ovogodišnjeg festivala predstavlja, posle dugo vremena, gostovanje jednog pozorišta iz Indije.  Kompani teatar iz Mumbaja izvešće „Bogojavljensku noć”.

Kao poseban događaj treba svakako izdvojiti i džez koncert inspirisan Šekspirovim „Sonetima” u izvođenju velike zvezde džez muzike Marie Joao i njenog tria OGRE.

Ideju o osnivanju ovog festivala inicirao je reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave „Henri VI” u izvođenju Narodnog  pozorišta iz Beograda, u čuvenom Glob teatru u Londonu u maju 2012. godine.

Agencija „Beta” uvrstila je Šekspir festival među 10 najvažnijih događaja u kulturi u 2014. godini, a  2015. godine Šekspir festival u Srbiji postao je deo međunarodne mreže Šekspir festivala ‒ European Shakespeare Festival Network.

makonda-tracker