ne propustite

Premijera: Predstava "OFF" u Novosadskom pozorištu 9. maja

0
Šta radi deset glumaca kada ih gradska vlast uhvati za gušu? Kuda mogu oni ako nevidljive ruke ukinu umetnost i umesto nje zasade prazne reči?
foto: Promo
foto: Promo

OFF je verovatno najneobičnija premijera u ovoj sezoni u Novosadskom pozorištu. Van sistema je i van zvanične sezone. OFF je u svakom smislu te reči. Kada su nam za 15% smanjili pozorišni budžet, glumci su predložili sledeće: uradimo nešto mi, sami od sebe. Mimo budžeta, tačnije, bez budžeta ili protiv budžeta.

Uprava i reditelj Zoltan Puškaš su stali uz njih. Kad je u decembru nastupila racionalizacija i postalo nemoguće produžiti ugovore zaposlenika na određeno usled čega je Novosadsko pozorište, kao i sva pozorišta čiji su osnivači Grad Novi Sad i Pokrajina, podleglo giljotini, rodio se novi razlog za predstavu.

Ona je sama po sebi protest, ali je protest na dubokom esteskom nivou. U pomoć pozivamo osebujan tekst Katalin Ladik koji je pobedio na Takmičenju mađarskih dramskih pisaca. „Buđenje u Vroclavu” i monolozi naših glumaca puni su bola i komike jer nastaju iz njihove utrobe i mesa – iz njih samih. Baš zato je OFF na granici lično-dokumentarnog pozorišta i antičkog grčkog hora koji nas tera na uzvišenost, bol, veselje i plač”, rekao je Robert Lenard, konsultant.


Predstava se sastoji iz dva dela: od ličnih monologa glumaca i od teksta Katalin Ladik. Glumac i on kao osoba privatno, problemi glumca i svakodnevnog čoveka moraju da budu usaglašeni. U suprotnom, glumačke reči ne bi ni stigle do gledaoca. Sama ideja predstave proizašla je iz poetične drame Katalin Ladik. Kad sam tu poemu prvi put pročitao, pomislio sam: ovo je susret avangardne poezije i stare grčke drame. Tekst Katalin Ladik tvrdi da su zidovi samo u nama, oni su sagrađeni našim rukama. To su naši zidovi: mi smo ih gradili, mi smo ih krečili, to su zidovi našeg društva i našeg političkog sveta. Ove zidove, pošto smo ih mi sami digli, samo mi možemo da rušimo. To je cilj monologa glumaca koji su neka vrsta ritualnog i - možda - kolektivnog pročišćenja”, objašnjava Zoltan Puškaš, reditelj.


 

foto: Promo

Podela:


Livia Banka

Gabriela Crnković
Terezia Figura
Daniel Gomboš
Daniel Husta
Ištvan Kereši
Judit Laslo
Arpad Mesaroš

Atila Nemet
Gabor Pongo




Stanislava Orlović
Robert Ožvar
Bence Salai


Zoltan Puškaš
Katalin Gero
Gabor Pongo
Robert Lenard
Čila Lovaš
Tibor Biro
Robert Majoroš
Bojana Radić


makonda-tracker