Pokojnik u Narodnom pozorištu

U Narodnom pozorištu u Beogradu neposredno pred Novu godinu, 26. decembra, premijerno je izveden Pokojnik, u režiji Egona Savina
0
1 / 3

Ovaj komad Branislava Nušića, prvi za koji je autor dobio nepodeljeno dobre kritike, sadrži u sebi elemente drame i komedije, a smeh koji izaziva, gorak je i krt, kako je veliki pisac i predvideo. Reditelj Egon Savin, koji s velikim uspehom postavlja dela domaćih i svetskih klasika, i u njima pronalazi konkretne tragove koji otkrivaju suštinsku moć pozorišta u našem vremenu, kao polazište za postavljanje predstave uzeo je upravo tu Nušićevu žanrovsku nedoslednost.

- Veliki je izazov za savremenu režiju da se pokaže da su Nušić dramatičar i Nušić komediograf zapravo isti čovek – jedno pozorišno biće – smatra Savin.

U svojom tumačenju Pokojnika Savin ukazuje na to da je korupcija zahvatila najintimnije područje života – bračne, ljubavne, prijateljske i rodbinske odnose i postavlja pitanje da li su ljudi spremni da žrtvuju vrednosti ličnog života, samo zato da bi se održali u sistemu koruptivnih društvenih igara. Ili, žrtvujući svoj opstanak u takvom društvu, treba da postupe kao Pavle Marić, glavni lik Nušićevog komada – da odbace svoj identitet i odu negde drugde, daleko od sveta prevare, pljačke, izdaje i laži.

Glavne uloge u Pokojniku tumače Nebojša Kundačina, Darko Tomović, Predrag Ejdus, Branko Jerinić, Bojan Krivokapić, Aleksandar Đurica, Nataša Ninković i drugi. Scenografiju potpisuje Boris Maksimović, a kostim Marina Medenica.

Predstava se u januaru igra 17., 22. i 25.

makonda-tracker