Pomorandžina kora gostuje u Novom Sadu

0
Pozorište Atelje 212 gostuje u novosadskom pozorištu Ujvidéki színház sa predstavom Pomorandžina kora reditelja Gorana Markovića u kojoj igraju Jelena Jovičić, Srđan Timarov, Katarina Žutić i Jelena Ilić
foto: promo
foto: promo

Pomorandžina kora je drama, odnosno saga o preispitivanju ženskog identiteta u društvu koje na razne načine, najviše kroz medije, pokušava da formira ponašanje i izgled današnje žene. Sa jedne strane, drama prati priču o medijskom pritisku, a sa druge – intimnu ispovest žene koja nastoji da se uklopi u ulogu koja se od nje očekuje i u čemu ne uspeva. Ideju da radi komad Maja Pelević dobila je sasvim spontano, inspirisana Niveinom reklamom za anticelulit kremu i ženskim časopisima koji osvajaju naše tržište.

- Hteli mi to ili ne, bilbordi i reklame kreiraju ženski identitet. Najbitnije je da imamo svest o tom neizbežnom uticaju. Pomorandžina kora svakako nije feministička drama. Ona govori o ženskoj emancipaciji ali, ujedno pokušava da ukaže i na negativne aspekte kod žena koje se dobrovoljno uklapaju u šablone koje im društvo nameće. Kada kažem danas, mislim na Beograd. Međutim, to je i univerzalna priča bilo koje zemlje u tranziciji - podvlači autorka.

Pomorandžina kora igra se u Novom Sadu 17. decembra u 19, a karte su u prodaji od 10. decembra od 16.00 do 19.00 časova na blagajni Novosadskog pozorišta (ulica Jovana Subotića 3-5).

Cena ulaznica: 600 dinara.

makonda-tracker