Četvrta premijera u sezoni

Novosadsko pozorište Ujvideki sinhaz najavljuje: Antoan de Sent Egziperi u režiji Margarete Taboroši

0
Malog princa napisao je Antoan de Sent Egziperi tokom Drugog svetskog rata u kojem je sam učestvovao kao avijatičar. Na prvi pogled čini se da je to knjiga za decu a zapravo je vrlo ozbiljna U otuđenom svetu rata Egziperi je osećao da ne može da se razume sa s
Foto: Promo
Foto: Promo


Margareta Taboroši

Predstava Novosadskog pozorišta namenjena je i deci, i odraslima, u njoj će svako videti ono što njegov svet može da dosegne. Predstava je protkana songovima a tekstovi pesama su koncentrisani na ono što pokreće Malog princa: slabosti, manije, traženje izlaza... Tako ćemo tražiti nit koja na najjednostavniji i najiskreniji način otvara univerzalnu ideju romana. Tokom probnog procesa moramo da se izborimo sa iskrenim i istinitim sadržajem rečenica koje svi poznajemo. 

Tekst koji se izgovara u prostoru predstave ne uzimamo kao citate iz nekog spomenara, dramatizacija se sastoji od jednostavnih dijaloga i monologa. Tokom dramatizacije smo se trudili da izbegnemo strog redosled pričanja priče, kratkih dijaloga i susreta. Sa glumačkim timom želimo da prikažemo sudbine i ljudske vrline na realističan, dubok način ­ u formi scenske samoće­ bez teksta. Ukratko, da pripitomimo naše duše, ljude oko nas, da nađemo mirno mesto gde ćemo naći snagu – to je naš zadatak, to je zadatak ove predstave.




Kornelia Goli

 Ne mogu ništa drugo da kažem osim da napišem rečenice Sent Egziperija, i to sa uzvičnicima: Rado ću posvetiti ovu knjigu detetu koje je nekad bila jedna odrasla osoba. Sve odrasle osobe su najpre bile deca. (Ali se malo njih toga seća.) 

Eto, ja posvećujem ovu predstavu deci zato što ona još znaju kako se iskreno postavlja pitanje i zato što samo deca znaju šta žele... Ona gube vreme oko jedne lutke od krpa, koja im postaje veoma važna, i ako im je neko oduzme, ona plaču... Ali rado ću posvetiti ovu predstavu i odraslima jer bi trebalo da razmišljaju o sledećem:

Pogledajte nebo. Zapitajte se: Da li je ovca pojela ružu ili nije? I videćete kako se sve menja... I nijedna odrasla osoba neće nikada razumeti da to ima toliko značaja!




Agota Ferenc

Mali princ je priča koju dobro poznajemo, pročitali smo je više puta, svi nekako živimo to ­ svesno ili podsvesno ­ i želimo da razumemo... A ko nije čitao, zna je iz spomenara... Svi imamo svoje čitanje tog teksta. Moj Mali princ je u početku iskrica koja prerasta u plamen a na kraju postaje sama svetlost.

Ono ­ treba li se Mali princ razvrstati u neki od rodova ­ je put ka inkarnaciji. Želja koja se ostvari. Staza ka tome je Mali princ. Ukoliko uspe da me pronađe, nadam se katarzi. Eto. To je Sve... Poslednje reči Malog princa...


Mali princ u režiji Margarete Taboroši, 19. januara u 19 sati.



Malog princa Malog princa Nacrtaj mi Eva Fedi Lujza Baba











TAGOVI: pozorište
makonda-tracker