I živeli su srećno do kraja života u Dadovu

0
U Omladinskom pozorištu Dadov trećeg decembra biće premijerno izvedena drama Jelene Đorđević I živeli su srećno do kraja života u režiji Vladana Đurkovića
foto: promo
foto: promo

Komad I živeli su srećno do kraja života diplomski je rad Jelene Đorđević i ujedno još jedna praizvedba po tekstu mladog dramaturga, koja će biti postavljena u Omladinskom pozorištu Dadov.

Jelena Đorđević diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu na odseku za dramaturgiju, a njen pozorišni debi dogodio se baš u Dadovu, gde je 1999. godine premijerno izvedena jednočinka Lomljivo, a zatim 2004. godine postavljena je i njena drama Kome verujete, u režiji Gorana Ruškuca.

Dramu I živeli su srećno do kraja života čine nekoliko paralelnih tokova radnje stvarnog i nestvarnog sveta. Stvarni svet čine mladi ljudi sa svojim intimnim pričama, emotivnim vezama i problemima u njima. Dok nestvarni svet, koji paralelno prati tok stvarnog sveta predstavljaju likovi Pepeljuge i princa i legendarni Barbikai i Ken i njihova neispričana priča. Autorka nije slučajno izabrala stereotipni kraj svake bajke za naslov svoga komada, jer ona svoj komad počinje tamo gde su bajke stale. Stiče se utisak da su svi likovi iz stvarnog sveta rasli sa nestvarnim junacima, i da se nikad nije saznalo šta se desilo posle venčanja likova iz bajki. Jelena Đorđević uspešno nastavlja priču princa i Pepeljuge, Barbike i Kena i prepliće je sa smrtnim likovima. Ova priča nije rušenje iluzije o postojanju bajki, već njihov nastavak suočen sa stvarnošću.

Reditelj Vladan Đurković, student je treće godine pozorišne i radio režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi Egona Savina. U Dadovu je 2008. godine potpisao režiju za predstavu Kako sam zavoleo fudbal. Ovo je njegova treća samostalna režija.

U predstavi igraju članovi ansambla pozorišta Dadov: Ivana Ruljević, Strahinja Blažić, Jana Milosavljević, Stefan Vukić, Marija Manojlović, Filip Žarković, Jovana Rumenić, Jelena Simić, Jovana Slacki, Aleksandar Jovanović i Damjan Raičević.

makonda-tracker