Uskoro peti FIST

Festival Internacionalnog Studentskog Teatra (FIST), po peti put održaće se u Beogradu, na Fakultetu dramskih umetnosti od 13. do 15. novembra
0
1 / 2 Foto: Promo

FIST predstavlja jedinstveni festival na području Srbije i u regionu koji je iniciran, i nosi već petu godinu autorski pečat isključivo studenata. Pokrenut od strane studenata FDU-a, katedre za menadžment i produkciju u pozorištu, radiju i kulturi, Jovane Popović, Marka Radenkovića i Nenada Meršnika, ovaj Festival je jedan među tri u svetu koji srpskoj, balkanskoj, evropskoj pa i svetskoj kulturnoj sceni doprinosi svojim novinama, svežinom, novom rečju, borbom, avangardom, ponosom, osmehom i istrajnošću.

I ove godine FIST 05 u svom fokusu ima određeni društveni problem. Glavna tema i ključni pojam ovogodišnjeg festivala je problem pop elitizma, kako ga je FIST ekipa definisala.

Kroz glavni takmičarski program FIST-a 05, koji ove godine sačinjava pet predstava - Amnezijski dani polarnih noći u izvođenju Pozorišnog fakulteta Janaček muzičke akademije (DIFA JAMU) iz Brna, Češka; Pogled unazad, u izvođenju lutkarskog smera Akademije izvođačkih umetnosti (DAMU) iz Praga; Kolekcija, Nacionalne akademije pozorišnih i filmskih umetnosti Kristo Sarafov (NATFIZ) iz Sofije, Bugarska; i Doreen Watson Nacionalne pozorišne akademije iz Kopenhagena, Danska; San letnje noći Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda - predstavićemo publici rad najpoznatijih evropskih pozorišnih akademija. Takođe, van takmičarskog programa, biće odigrane i predstave Džonatan Akademije za vizuelnu umetnost iz Jerusalima, Izrael i Zimsko cveće koje je nastalo kao koprodukcija Festivala Internacinalnog Studentskog teatra i pomenute akademije iz Izraela koja je sa predstavom Ljudska priroda osvojila gran-pri FIST-a 04.

makonda-tracker