Darja Gluhova u Madlenianumu

0
Zvezda ruskog pijanizma, član Kraljevske muzičke škole London, Darja Gluhova, održaće u okviru projekta Ruska kultura u Srbiji koncert šestog novembra u Madlenianumu
foto: promo
foto: promo

Na programu koncerta pod nazivom Poljubac anđela biće dela Mocarta, Gumelja i Mendelsona.

Darja Gluhova rođena je 27. februara 1986. u Moskvi. Interes za muziku i klavir pokazala je još kao devojčica od četiri godine. Mlada pijanistkinja prvi solistički koncert odražava već u desetoj godini života, a sa 11 godina nastupa u poznatoj Sali Rahmanjinova Moskovskog državnog konzervatorijuma. Prvi nastup sa simfonijskim orkestrom održala je kada je imala 15 godina. 2004. godine sa odličnim uspehom završila je odsek klavira u Muzičkoj školi pri Moskovskom državnom konzervatorijumu Čajkovski (klasa prof. A. Melkusa), a 2007. godine uspešno je položila ispite na Kraljevskoj muzičkoj školi u Londonu čime je stekla pravo zvanja: Člana Kraljevske muzičke škole.

Od 2002. godine Darja Gluhova se aktivno bavi koncertnom delatnošću. Posebnu naklonost pijanistkinja pokazuje prema kamernim prostorima vraćajući slušaoce izvorima ruskog pijanizma i salonskoj, domaćoj atmosferi 18. i 19. veka. Svaki koncert Darje Gluhove postaje ekskluzivan, jedinstven uz nove programe. Raznovrstan repertoar mlade pijanistkinje uključuje solističke kompozicije za klavir, ali i dela za kamerne ansamble i simfonijske orkestre. Na repertoaru su joj dela Baha, Hajdna, Mocarta, Gumelja, Mendelsona, Betovena, Šuberta, Šumana, Bramsa, Čajkovskog, Glazunova.

Profesionalno vladanje instrumentom, originalno tumačenje kompozicija, čistota zvuka i emocionalnost karakteristike su nastupa Darje Gluhove. Njeni koncerti izazivaju veliko interesovanje publike uz odjek u štampi i pozitivne muzičke kritike. Sve to ukazuje da je pred nama pijanistkinja pred kojom je uspešna umetnička budućnost.

Pošto se 2007. godine iz Moskve preselila u drevni ruski grad Uglič, Darja Gluhova nastavlja svoju karijeru pripremom novih koncerata, redovnim nastupom pred ruskom i stranom publikom i izvođenjem solističkih ili koncerata sa kamernim i simfonijskim orkestrima.

 

makonda-tracker