Nebojša Bradić otvorio 29. Borine pozorišne dane u Vranju

Sinoć je pred više od četiri stotine gledalaca u Pozorištu Bora Stanković u Vranju, Nebojša Bradić, ministar za kulturu u Vladi Srbije, svečano otvorio 29. Borine pozorišne dane
0
1 / 7 Foto: Promo

Na sceni Pozorišta Bora Stanković izvedena je predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda Tako je moralo biti u režiji Egona Savina, po tekstu Branislava Nušića, čime su pod sloganom Ženska stvar? zvanično počeli 29. Borini pozorišni dani.

- Sasvim je normalno što Vranje odaje počast jednom od svojih najvećih sinova, koji je glas o ovom gradu i kraju proneo širom zemlje, i to ne samo širom ove zemlje, već i svuda u svetu gde je njegovo delo bilo prevedođeno i izvođeno. Dobra je prilika da u izmenjenom konceptu Borinih pozorišnih dana ove godine sagledamo ovo delo iz jednog  drugačijeg ugla, ali ne zaboravimo: Borino delo ugrađeno je u individualne ali i institucionalne napore kulture da bude svoja, da tako čuva nacionalni identitet i da kao takva ostane deo naših nastojanja za budućnost. Na nama je da stvaramo ambijent u kome će ovakvi pojedinci kakav je bio Bora Stanković, biti ponovo mogući -  rekao je Nebojša Bradić na otvaranju festivala.

U okviru Pratećeg programa, Branko Cvejić, direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, svečano je otvorio izložbu Mira Stupica - 60 godina stvaralaštva, autorke Ksenije Šukuljević Marković, koju je za ovu priliku ustupio Muzej Pozorišne umetnosti Srbije. Tom prilikom, ekskluzivno je prikazan insert iz dokumentarnog filma realizovanog u čast 60 godina Jugoslovenskog dramskog pozorišta čiji je nezaobilazni deo Mira Stupica.

Večeras će publika imati priliku da, u okviru Glavnog programa, pogleda predstavu Švabica (JDP Beograd).

Ovogodišnje izdanje Borinih pozorišnih dana rezultat je koncepcijskog i organizacionog zaokreta u odnosu na prethodna izdanja festivala koji je doprineo da o odabiru pozorišnih predstava koje će činiti Glavni program, kao i o Pratećem programu festivala odlučuje Umetnički savet u čijem su sastavu radili Ivan Medenica, Ksenija Radulović i Željko Hubač.

Prema izboru publike, i ove godine će biti dodeljene Nagrada za najbolju predstavu i Nagrada za najboljeg glumca/glumicu. Sponzori nagrada su BAT i Komercijalna banka.

Moto 29. Borinih pozorišnih dana glasi Ženska stvar? i ukazuje na temu predstojećeg festivala – emancipacija žena u konzervativnom društvu.

Festival se održava u Pozorištu Bora Stanković u Vranju, jednom od najstarijih srpskih pozorišta, u kom je prva predstava postavljena daleke 1896. godine.

Kvalitetnim predstavama u Glavnom programu koje objedinjuje jasan i savremen koncept, ali i veoma interesantnim pratećim sadržajima polako vraćamo stari sjaj jednoj od najznačajnijih pozorišnih manifestacija u Srbiji.

Ostatak programa i više detalja o festivalu možete pronaći na sajtu Pozorišta Bora Stanković: www.pozoriste-vranje.org.rs

makonda-tracker