IZA KULISA: Mačka na usijanom limenom krovu

Opera i teatar Madlenianum otvoriće narednu pozorišnu sezonu 22. oktobra premijernim izvođenjem komada Mačka na usijanom limenom krovu Tenesija Vilijamsa, a u režiji Ivane Vujić
0
1 / 9 Foto: Luka Šarac

Komad Mačka na usijanom limenom krovu, koji u Madlenianumu režira Ivana Vujić, najpoznatije je književno delo Tenesija Vilijamsa, koje mu je donelo Pulicerovu nagradu 1955. kada je i prvi put izvedeno na Brodveju u režiji Elija Kazana. Filmska verzija iz 1958. u režiji Ričarda Bruksa, donela je veliku popularnost glavnim glumcima Elizabet Tejlor i Polu Njumenu. Predstava je kod nas prvi put postavljena u BDP-u sredinom pedesetih godina, a reditelj Minja Dedić poverio je tada uloge Oliveri i Radetu Markoviću, Bati Živojinoviću i Tatjani Lukjanovoj.
Postavljajući u Madlenianum jedan od najizvođenijih svetskih komada, priču o bračnom paru Polit, porodičnim odnosima i borbi za nasleđe, Ivana Vujić je lik Megi dodelila Nataši Ninković, Brika Nenadu Jezdiću, a ostale uloge pripale su Branki Pujić, Danici Ristovski, Nebojši Kundačini i Miodragu Krivokapiću.

- Da bismo tumačili ove likove moramo u sebi da nađemo fine nijanse, za koje ni sami nismo svesni da ih imamo. Priča je delikatna, o dvoje ljudi koji se privlače, ali jedan od partnera bojkotuje drugog ćutanjem. To je nemoguća ljubavna drama koja se bavi pitanjem kako se izboriti sa lažima – kaže Nenad Jezdić.

Moni Marković

makonda-tracker