Pit otvara sezonu u Dadovu

0
Pozorišna sezona omladinskog pozorišta Dadov biće otvorena premijerom predstave Pit Ljubinke Stojanović u režiji Predraga Stojmenovića, koja je zakazana za ponedeljak 19. oktobar u 20 sati
foto: promo
foto: promo

Premijera predstave Pit ujedno je i praizvedba drame Ljubinke Stojanović, koja je pobedila na anonimnom konkursu za savemeni dramski tekst u okviru festivala Autorske poetike u Mostaru (BiH). Ovom dramom otvoren je serijal javnih čitanja projekata Need Circuit - New Eastern European Drama, u okviru Accidental Festival-a, postavka Gareth Martin, Embassy Theatre u Londonu, i proglašena za najbolju na ovom internacionalnom projektu. Pit je doživeo više javnih čitanja i objavljivanja, kao i priprema za postavku na repertoar jednog velikog beogradskog, jednog malog londonskog, i jednog značajnog mostarskog pozorišta, a uvršten je i u Antologiju savremene srpske drame, u izdanju Udruženja dramskih pisaca Srbije.

Drama Pit govori o generaciji koja se svesno prepušta svim telesnim zadovoljstvima i strastima, kako bi zaboravila da je zaboravljena… Danas, kada sasvim mirno posmatramo kako se menjaju društveni postulati i kako čovek čoveku sve više postaje pit– bul terijer, više nema ni iluzija, ni ideala. Jer, za razliku od ranijih društvenih simbola, kada je čovek čoveku bio vuk, i ipak umeo da bude milostiv prema žrtvi, u naše doba pit – bul terijer ne odustaje dok pobeđeni nije mrtav… Zato glavna junakinja Nera, u retkim trenucima jasnog sagledavanja svojih emocija i svog života povraća, i gnuša se od pomisli da će umreti obična, nepoznata, zaboravljena... Glavne uloge igraju Nenad Stojmenović, Višnja Sretenović, Tanja Petrović, Nikola Jovanović. Scenografiju i kostime potpisuje Irena Kukrić, lektor je mr Radovan Knežević, producent Ivana Balać.  

makonda-tracker